potpisivanje ugovora u subotu

Nađeno rješenje za zagađeni zrak koji udišu Brođani: Pao dogovor između Čermaka, Rusa i Plinacroa

23.05.2019 u 20:14

Bionic
Reading

Slavonski Brod bi nakon subote trebao biti korak bliže čistom zraku. Naime, u subotu u 13:30 sati u Slavonskom Brodu ugovoren je sastanak na kojem će predstavnici Rafinerije nafte Brod (RNB), Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa potpisati tri ugovora kojima bi konačno trebao biti riješen problem plinifikacije rafinerije u Bosanskom Brodu, doznaje tportal

Potpisivanjem ovih sporazuma konačno se stvaraju pravni preduvjeti za rješavanje pitanja plinifikacije rafinerije i prelaska na novi čišći energent koji će eliminirati zagađenje prouzročeno radom rafinerije koja sada kao pogonsko gorivo koristi mazut.

Plinifikacija rafinerije će uvelike smanjiti onečišćenje zraka s obje strane državne granice izazvano radom Rafinerije te omogućiti modernizaciju na razinu visokih ekoloških standarda čime će postati konkurentna na tržištu i svesti utjecaj na okoliš na prihvatljivu razinu, doznajemo na Pantovčaku.

Zbog zagađenja zraka iz Rafinerije nafte u Brodu stanovnici Slavonskog Broda su često prosvjedovali što nije ni čudno jer je u pojedinim trenucima razina zagađenja zraka bila i 40 puta veća od dopuštene. Na godišnjoj razini koncentracija sumporovodika je i 28 puta viša što Slavonski Brod stavlja na kartu najzagađenijih europskih gradova.

Problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu od rafinerije koja se nalazi tek preko rijeke Save, ali u drugoj državi Bosni i Hercegovini, na najvišu je razinu podignula hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom pošto je ruska državna kompanija vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu.

Od tada se problem počeo rješavati nakon što je Putin obećao modernizaciju rafinerije i njen skori prelazak na plinski pogon. Ali i u tu je zapinjalo jer se zainteresirane strane, pošto je mnogo gospodarskih i političkih interesa u igri, nisu mogle dogovoriti oko načina na koji bi problem trebao biti riješen.

Riječ je o kompaniji u ruskom vlasništvu koja se nalazi u srpskom dijelu Bosne i Hercegovine, a koja zagađuje veliki grad u Hrvatskoj. Rješavanja problema zapinjalo je u različitim vizijama kako bi se projekt trebao provesti posebno u odnosima između Croduxa, tvrtke u vlasništvu Ivan Čermaka i Zarubežnjefta ruske tvrtke koja je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu. No, izgleda da su ti problemi riješeni.

Opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Brod (RNB) od strane opskrbljivača Crodux plin obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom RNB.

  • +9
Rafinerija u Bosanskom Brodu nakon eksplozije krajem 2018. godine u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bit će potpisana tri sporazuma: Sporazum o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda između RNB, Zarubežnjefta i Crodux plina, Glavni ugovor o opskrbi prirodni plinom, između RNB i Crodux plina i Predugovor o priključenju na transportni sustav, između Plinacro d.o.o. i Crodux plina d.o.o., a potpisivanju će nazočiti i hrvatska predsjednica. Osim nje u Slavonskom Brodu u subot će biti Sergey I. Kudryashov generalni direktor Zarubežnjefta, Anatoly V. Karalys, generalni direktor Rafinerije Nafte Brod i Branko Radošević, direktor Crodux energetike i Ivica Arar, predsjednik uprave Plinacroa.

Dogovoreno je, kako doznajemo, da će Crodux otkupiti od operatera plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske Plinacro postojeću dionicu produktovoda u duljini od 5,5 kilometara. Crodux će također financirati i osigurati ispitivanje, projektiranje, dobivanje dozvola u Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj i priključivanje na plinski transportni sustav Hrvatske, izgradnju mjerne reducir-stanice (MRS) u mjestu Slobodnica i prenamjenu dijela produktovoda dužine 5,5 kilometara u plinovod i njegovo uvođenje u upotrebu.

Ta tvrtka preuzima na sebe obveze tehničkog održavanja i uporabe izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara u razdoblju od 10 godina. Nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod će imati pravo otkupiti izravni plinovod. Crodux Plin će isporučivati prirodni plin za tehnološke potrebe Rafinerije nafte Brod idućih 10 godina.

Plinacro će, kao operator transportnog sustava, rekonstrukcijom plinskog čvora Slobodnica, u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna, osigurati tehničke uvjete u transportnom sustavu za priključenje izravnog plinovoda kojim će se Rafinerija nafte Brod opskrbljivati plinom. Predugovorom koji će biti potpisan u subotu Crodux plin se obvezuje podmiriti cjelokupni trošak rekonstrukcije plinskog čvora u Slobodnici. Važnost ovih radova je u činjenici da će nakon dovršetka rekonstrukcije transportnog sustava biti osigurani tehnički uvjeti za priključenje izravnog plinovoda za granicu s BiH.

Podsjetimo, eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu u listopadu 2018. godine bila je kulminacija problema i incidenata vezanih uz tu rafineriju. Rafinerija nafte Brod, izgrađena 1986. godine, a danas je u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

Problem je, naime, što rafinerija koristi mazut kao pogonskog gorivo, a što izaziva strahovito zagađenje zraka u Slavonskom Brodu. Da stvar bude apsurdnija, nafta na preradu u brodsku rafineriju stiže iz Hrvatske, JANAF-ovim naftovodom.