eksplozija u spornoj rafineriji

Havarija u Posavini: Za dlaku izbjegnuta katastrofa koja bi uništila i Bosanski i Slavonski Brod

09.10.2018 u 21:57

Bionic
Reading

U eksploziji i požaru u srijedu navečer u rafineriji u Bosanskom Brodu poginuo je radnik, dok ih je devet ozlijeđeno. Uzrok eksplozije još nije poznat, a požar u rafineriji lokaliziran je oko 23 sata. Iako je prema prvim informacijama do eksplozije došlo u postrojenju izomaks, to na sreću nije točno jer da je eksplodiralo to postrojenje, posljedice bi bile daleko gore. Vrtići i škole u Slavonskom Brodu u srijedu će normalno raditi

Načelnik općine Brod Ilija Jovičić je za Nezavisne novine potvrdio kako je u havariji u bosanskobrodskoj rafineriji jedan radnik izgubio život, a njegovo je tijelo pronađeno kasnije. Jovičić je dodao kako je požar lokaliziran i kako u zraku nema štetnih tvari. Požar je lokaliziran oko 23 sata.

Nezavisnim je novinama dežurni liječnik u Hitnoj pomoći Brod Milivojko Zubić rekao da je od devet pacijenata primljenih u ovu ustanovu nakon havarije šest upućeno u dobojsku bolnicu. Zubić je dodao kako njihove ozljede nisu opasne po život.

Eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu Izvor: Društvene mreže / Autor: Ivica Katić Bela

Oko 21.30 građane Slavonskog Broda uznemirila je iznimno snažna detonacija iz smjera Bosanskog Broda, što su tportalu potvrdili iz Policijske uprave brodsko-posavske. Linije dežurnih službi bile su pretrpane pozivima uznemirenih građana nakon što je eksplodiralo postrojenje 04 rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Građani Slavonskog Broda svjedočili su kako su se od detonacije tresli prozori te su rekli kako je 'bilo kao u ratu'. Uz to se gradom navodno širio neugodan miris.

Na hitnoj sjednici županijskog i gradskog Stožera zaštite i spašavanja, koja je održana nakon eksplozije, rečeno je da su koncentracije onečišćujućih tvari u zraku izmjerene u utorak u 22 sata unutar dozvoljenih granica te da će se nastaviti pratiti koncentracije onečišćujućih tvari u zraku, o čemu će se izvještavati građane.

Demantirane su glasine o evakuaciji stanovnika s područja naselja Jelas i poručeno je kako će u srijedu škole i vrtići redovno raditi.

  • +2
Hitni sastanak Stožera civilne zaštite nakon eksplozije u rafineriji Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Naglašavamo kako unatoč jačini eksplozije i dalje nema razloga za paniku', priopćeno je iz Grada Slavonskog Broda.

'Imali smo i gradski i županijski stožer. U jednom trenutku bili smo zamoljeni od Bosanskog Broda da napravimo prolaz prema bolnici, što je i napravljeno.

U bolnici je čekalo deset kirurga i osam anesteziologa, ali srećom nema toliko teško ozlijeđenih da ih se ne bi moglo zbrinuti na bosanskoj strani', izjavio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Slavonskom Brodu za tportal su kazali kako ih kolege iz BiH nisu zvali u pomoć pri gašenju požara u rafineriji.

Nije eksplodiralo izomaks postrojenje

Iako je prema prvim informacijama eksplodiralo izomaks postrojenje, to se na sreću nije dogodilo. Na to je postrojenje gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ranije upozoravao.

'Rafinerija Bosanski Brod je jedina rafinerija u Europi koja ima izomaks postrojenja. To je izuzetno opasno postrojenje ako se ne održava kako treba - to je jaka hidrogenska bomba koja bi praktično uništila oba ova grada da, nedajbože, dođe do havarije', kazao je.

Kako doznaju novosti.rs, eksplodiralo je postrojenje 04, koje se nalazi u blizini izomaks postrojenja. 'To je benzin, nafta, a dobra stvar je da je to malo dalje od postrojenja koje je puno opasnije', kazao je Duspara u utorak navečer.

'Svi ozlijeđeni su izvan životne opasnosti i požar je lokaliziran', izjavila je Dragana Kerkez, glasnogovornica Policijske uprave u Doboju, pod čijom je nadležnošću i Bosanski Brod.

Policija je zapriječila prilaze rafineriji pa novinarske ekipe, kao ni radnici treće smjene, nisu mogli prići pogonima.

  • +2
Eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Uprava Optima grupe, tvrtke u BiH koja u ime ruskog vlasnika Zarubežnjefta upravlja rafinerijama nafte u Bosanskom Brodu i ulja u Modriči, nije se oglasila, a uzroci nesreće su nepoznati.

>>> Milorad Dodik: Problem oko Rafinerije Brod ne postoji

HRT javlja kako je Opća bolnica u Slavonskom Brodu spremna za prihvat ozlijeđenih radnika, s obzirom da je to najbliža bolnica rafineriji jer u Bosanskom Brodu nema bolnice, već samo dom zdravlja.

Eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu Izvor: Društvene mreže / Autor: Mirna Jurić N1

Šef Doma zdravlja u Bosanskom Brodu, Zoran Predojević, izjavio je da su primili osmero ozlijeđenih.

U Slavonskom Brodu trenutno se nalazi izmješten Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, no ona, kako je potvrđeno za tportal, ne spava tamo, nego u Zagrebu.

Za srijedu je imala najavljen sastanak s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i predstavnicima bosanskobrodske rafinerije, no pitanje je hoće li se sastanak nakon ovoga održati. Tema sastanka predviđenog za 14 sati je rješavanje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, a predsjednica se nakon toga trebala sastati i s predstavnicima udruge za rješavanje problema zagađenja zraka.

Eksplozija u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu Izvor: Društvene mreže / Autor: Dnevni avaz
  • +5
Kolinda Grabar-Kitarović na otvaranju svog privremenog ureda u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic