nakon ka

Hrvatska bi trebala tražiti duboku međunarodnu inspekciju rafinerije u Bosanskom Brodu

10.10.2018 u 17:40

Bionic
Reading

Hrvatska bi kao članica EU-a morala tražiti duboku međunarodnu inspekciju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu jer prema njihovim saznanjima ona je napravljena za uporabu lakih goriva, a koristi se teškima.

Treba utvrditi u kojem je stanju rafinerija, rekao je Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner, nakon velikog požara u rafineriji u Bosanskom Brodu za HRT.

Stručne službe utvrđuju uzrok požara koji je jučer buknuo u tamošnjoj rafineriji nafte u kojem je jedan je radnik poginuo, a devet ih je ozlijeđeno. Na Savi kod Slavonskog Broda jutros je nakon eksplozije uočeno onečišćenje. Naftna mrlja dugačka je oko pet kilometara.

"Nije samo bitno uočiti naftne mrlje, nego treba utvrditi njihove posljedice. To znači da treba nadzirati stanje vode", kaže Piršić, čija udruga već 10 godina surađuje sa Slavonskim Brodom i pokušava stanovnicima toga grada učiniti život zdravijim.

Davorin Piha iz Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu za Regionalni dnevnik rekao je da je dužina mrlje oko 5,6 kilometara.

"Znači nešto malo uzvodno od mosta u Bosanskom Brodu pa do negdje otprilike Poloja. Angažirane su dežurne službe u Zagrebu za zaštitu vode od zagađenja i stavili smo u pripravnost licenciranu tvrtku koja izvodi radove sanacije zagađenja za naše potrebe", rekao je Piha.

  • +9
Rafinerija u Bosanskom Brodu nakon jučerašnje eksplozije u kojoj je smrtno stradala jedna osoba Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL