velika potraga kod vira

Nađeni stariji češki turisti: Noć proveli na moru, a kad su ih našli pozvan je epidemiolog

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 06.04.2020 16:29
  • Objavljeno 06.04.2020 u 16:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dvojica starijih čeških turista koji su u nedjelju popodne manjom brodicom isplovili iz uvale Prezida, na otoku Viru, pronađeni su u ponedjeljak u podne tri nautičke milje jugozapadno od Privlake i u Viru ih treba pregledati infektolog budući da imaju povišenu temperaturu

O koordiniranoj spasilačkoj akciji u zadarskom akvatoriju izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture navodeći da je potraga počela kad je žena jednog od nestalih javila da se nisu vratili nakon što su oko 17 sati isplovili manjom brodicom na strujni pogon.

Osim jedinica Zadarske kapetanije i Pomorske policije, u akciji su prvo povremeno sudjelovala i druga plovila (brodovi i brodice), koja su plovila u području traganja i od kojih je zatraženo pojačano površinsko motrenje.

U potrazi i Pilatus

Prva etapa traganja privremeno je prekinuta protekle noći u 3,50 sati, a druga etapa počela je jutros u pet sati prema planu traganja MRCC-a te uz pomoć SARMAP aplikacije (napredni računalni sustav koji predviđa kretanje nestalih objekata, osoba i plovila na moru).

U drugoj etapi pretraživalo se područje od uvale Prezida do otoka Sestrunja, u širini oko četiri nautičke milje, do sjeverne strane otoka Rivnja i Sestrunja te otoka Tri sestrice. Zbog poodmakle životne dobi nestalih turista, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uključila je u traganje, u suradnji s Obalnom stražom, čim se razdanilo i zrakoplov "Pilatus".

Akcija je uspješno završena u 11,58 sati, kada su službenici zadarske Lučke kapetanije pronašli dvojicu turista tri nautičke milje jugozapadno od Privlake.

Pošto su utvrdili kako spašeni turisti nemaju vidljivih ozljeda, službenici Zadarske kapetanije prekrcali su ih na spasilačku brodicu, nakon čega su izvijestili Središnjicu o njihovu općem lošem stanju. MRCC iz Rijeke angažirao je službu hitne medicinske pomoći, čiji su ih djelatnici nakon pristajanja u luku Vir preuzeli na daljnju zdravstvenu obradu.

Trenutačno se čeka infektolog radi preventivne zdravstvene obrade budući da dvojica čeških turista imaju povišenu tjelesnu temperaturu, priopćeno je iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture .

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!