ZAŠTO SMO IZAŠLI IZ HDZ-A

'Nad nama su provodili političku torturu'

28.01.2014 u 16:17

Bionic
Reading

Dosadašnji HDZ- ovi gradski vijećnici Križevaca Željko Picig i Roko Bašić objavili su da napuštaju HDZ i od danas svoj vijećnički mandat nastavljaju u oporbi kao nezavisni vijećnici, a klub namjeravaju osnovati s jednim vijećnikom Autohtone hrvatske seljačke stranke (AHSS)

Odluku o napuštanju stranke donijeli su zbog, kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao Picig, 'šestomjesečne političke torture koju su im zajedničkim snagama priredili HDZ i HSS, a vrhunac
je bio kada su predloženi za isključenje iz stranke'. 'Prije nekoliko dana Časni sud HDZ- a oslobodio nas je izmišljenih optužbi, a danas, oslobođeni, izlazimo iz stranke', rekao je Picig i ustvrdio da će HDZ napustiti cijeli ogranci.

Stotinjak članova HDZ- a, pretežito mladih i stručnih ljudi, cijeli ogranci u Križevcima i okolnim općinama najavili su izlazak iz HDZ- a nezadovoljni vođenjem stranke na državnoj, županijskoj i gradskoj razini, izjavio je Željko Picig. Ustvrdio je kako se HDZ spremaju napustiti oni koji 'ne žele sudjelovati u radu stranke koja podupire nesposobne i podobne, koja ne uvažava one koji su veoma aktivno mnoge godine darovali stranci, pa čak u HDZ uložili i svoje živote'.


Roko Bašić na prošlim lokalnim izborima bio je HDZ- ov protukandidat današnjem gradonačelniku i predsjedniku HSS- a Branku Hrgu, a Picig je bio kandidat za zamjenika gradonačelnika. HSS, koji u Križevcima godinama obnaša vlast, imao je u Gradskom vijeću potporu HDZ- ovih vijećnika, no s tom politikom suradnje s HSS- om Bašić i Picig nisu se slagali. Županijski odbor HDZ- a u lipnju prošle godine raspustio je Gradski odbor u Križevcima jer je dogovorena strateška suradnja vodstava HDZ- a i HSS- a.

Bašić i Picig, članovi HDZ- a 24 i 15 godina, nakon te odluke s istomišljenicima su osnovali nestranačku civilnu udrugu za promicanje građanske političke kulture Demokroacija, a od danas su nezavisni vijećnici. To ipak nije poremetilo većinu u Gradskom vijeću, koje ima 21 člana, jer devet vijećnika HSS- a i dalje ima potporu dva preostala vijećnika HDZ- a, koji su se pridružili i HSS- ovu klubu, a potporu im daje jedan vijećnik Hrvatskih laburista.

Izjavu predsjednika Županijskog odbora HDZ- a Darka Sobote, po kojoj su se obojica svojim radom približili SDP- u, Picig je ocijenio kao odraz njegove bespomoćnosti, gubljenja tla pod nogama te nepoznavanje terena, to jest sličnih situacija s izlascima članstva iz HDZ- a koje su se, kao u Gornjoj Rijeci, već dogodile.

Nema približavanja SDP- u, poručili su. Rekli su kako u Gradskom vijeću nastavljaju kao nezavisni vijećnici u oporbi časno i kvalitetno obavljati svoje vijećničke dužnosti jer za to imaju i dovoljno iskustva. O budućem političkom djelovanju danas nisu željeli govoriti. Moguće za desetak dana, najavio je Željko Picig.