HEBRANG OPTUŽUJE:

''Nacional' vodi rat protiv hrvatskog zdravstva!'

12.04.2011 u 20:05

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo Andrija Hebrang danas je neistinama i perfidnim manipulacijama nazvao medijske napise po kojima se u nekoliko godina utrostručila cijena gradnje i opremanja novog Centra za transplataciju organa KB Merkur

'Nacional' nastavlja rat protiv hrvatskog zdravstva", izjavio je Hebrang (HDZ) na početku sjednice saborskog Odbora za zdravstvo, odbacivši napise tog tjednika da je cijena izgradnje i opremanja 1600 četvornih metara bolničkog prostora cijena neopravdano s 200 milijuna eura porasla na 300 milijuna.

'To je napad na hrvatsko zdravstvo, to je kriminalno djelo', ocijenio je Hebrang, te u ime KB Merkur, gdje obavlja poslove radiologa specijalista, najavio tužbu protiv tjednika.

Naglasio je da autor teksta raspolaže potpuno netočnim informacijama jer je, tvrdi, ukupan iznos samo podijeljen s četvornim metrima, a nije u obzir uzeto i opremanje starog bolničkog prostora od 5.000 "kvadrata".

Odbor za zdravstvo je u prvom čitanju podržao paket zakona iz područja socijalne skrbi - prijedloge zakona o djelatnosti socijalnog rada, o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti, o logopedskoj djelatnosti te o socijalno-pedagoškoj djelatnosti.

Članovi Odbora u raspravi su pozivali na razmatranje stavova, odnosno primjedbi strukovnih udruga na predložene zakone do izrade njihovog konačnog teksta.

Najspornijom su se pokazale odredbe koje razlikuju prvostupnike, odnosno socijalne radnike koji nisu diplomirali prema bolonjskom procesu, i magistre.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem istaknuo je kako zakon mora razlikovati prvostupnike, koji rade po nalogu i pod nadzorom magistara, od onih koji su stekli diplomu.

Odbor je jednoglasno podržao prijedlog izmjena Zakona o kemikalijama, koji se usklađuje s direktivama EU.

Taj zakonski prijedlog, među ostalim, propisuje da se uvoznikom smatraju i fizičke, ne više samo pravne osobe, a sanitarnoj se inspekciji daju i ovlasti nadzora proizvodnje kemikalija.