nezadovoljstvo

Načelnik Bosanskog Novog traži da BiH tuži Hrvatsku

30.09.2019 u 17:22

Bionic
Reading

Načelnik općine Bosanski Novi, Miroslav Drljača, traži da Bosna i Hercegovina (BiH) pripremi tužbu protiv Hrvatske jer želi izgraditi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini granice

Drljača je razočaran jer u ponedjeljak na Bledu nije postignut dogovor između Hrvatske i Slovenije o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada iz Nukelarne elektrane Krško na lokacija Vrbina.

"Presudan je razlog što je potrošen novac koji je proteklih godina kroz naknade prikupljan za izgradnju odlagališta. Argument Hrvatske da im je Vrbina neprihvatljiva jer je u vodotoku Save, ne stoji jer će tamo svejedno biti odlagalište, pitanje je bilo da li će to biti polovica ili cijelokupan radioaktivni otpad iz elektrane Krško", rekao je Drljača, javlja Klix.ba.

Načelnik Bosanskog Novog je istaknuo da BiH treba nastaviti borbu protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Hrvatskoj. Reagirao je i na izjavu hrvatskog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića kazavši da on očigledno ne zna ni gdje je Bosanski Novi, ni Dvor. Ranije je Ćorić, na opasku novinara da se na samo 900 metara od potencijalnog odlagališta u BiH nalazi Park prirode Una, rekao da u Dvoru nije park prirode'.

Delegacije Hrvatske i Slovenije nisu postigle dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina. Hrvatska planira radioaktivni otpad odlagati na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Bosanskog Novog i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo, tvrde u BiH, ugroženo oko tisuća stanovnika u slivu ove rijeke.