DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE

[FOTO] U Kostajnici cijelu noć trajala borba s nabujalom Unom, na snazi i dalje - izvanredno stanje

14.05.2019 u 20:54

Bionic
Reading

Rast vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u srijedu ujutro zaustavljen je, kao i na Korani u Karlovcu

Na oba mjesta na stazi je i dalje izvanredno stanje. Vodostaj Une u 6 sati bio je 461 cm, te je u zadnja dva sata stao s rastom. Vodostaj Korane u Karlovcu u 6 sati iznosi 795 cm. Vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosi 769 cm. Sve službe zaštite i spašavanja u punoj su pripravnosti, donosi N1.

  • +3
Hrvatska Kostajnica i Una Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Najkritičnije je jučer bilo u Ulici Nine Marakovića u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je voda ušla u neka dvorišta i do pragova kuća.

'Stanje još uvijek nije kritično i niti jedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranjje postavljene tzv. box barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći, pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi', rekao je za Hinu kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan.

  • +25
Hrvatska Kostajnica poplava Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog velikih količina oborina voda iz kostajničkog vodovoda je još uvijek zamućena, pa su iz gradskog Komunalca upozorili mještane grada Kostajnice i općina Majur i Donji Kukuruzari, koji su priključeni na izvor Pašina vrela, da i nadalje prokuhavaju vodu.

U slučaju pogoršanja na teren će izići i vojska. Već bi iduće godine trebala početi izgradnja montažne i betonske brane, najavio je gradonačelnik, pa mještani više neće morati strahovati od poplava.

Zoran Đurković, generalni direktor Hrvatskih voda u razgovoru za RTL rekao je da je sve ono što predstavlja direktnu opasnost od ulaska Une ili Korane obranjeno.

'Postoji opasnost od procjednih voda, ali to ne može ozbiljnije zaprijetiti ljudskim životima ili prouzročiti veću materijalnu štetu', mišljenja je Đurković.

Box barijere su pokazale svoju uspješnost u Karlovcu.

'Neće biti gotovo nikakvih šteta na području Logorišta i Male Švarče u području Karlovca. Možemo reći da dovršavamo postupak nabave za te privremene barijere koje će se napraviti na području Hrvatske Kostajnice. Problem je bio taj što smo s konzervatorima morali povesti računa da se gradnjom visokog nasipa ne naruši vizura grada prema Uni. Iz EU sredstava ćemo nabaviti te mobilne pregrade', kazao je Đurković.

Smatra da treba biti koncentiran i sljedećih 48 sati i raditi svoj posao.

' Za sada su sve linije stabilne i ni na jednom mjestu nije probijena linija obrane koja se kontrolira', zaključio je Đurković.