izvanredno stanje

Opasno kod Karlovca: Korana dosegla 780 cm, dvadesetak kuća potopljeno, voda prodrla i u kamp Slapić, uključila se i vojska

14.05.2019 u 09:57

Bionic
Reading

U 15 sati rijeka Korana je dosegla 780 centimetara i proglašeno je izvanredno stanje. Ovaj vodostaj Korane predvidjeli su u Hrvatskim vodama nabujala rijeka i dalje raste i to čak 5 centimetara po satu. Voda je iz poplavljene Mrežnice prodrla i u kamp Slapić kod Belavića

"Dvadesetak kuća je, bez obzira na naše mjere, potopljeno", rekao je karlovački župan Damir Jelić koji je posjetio naselje, prenosi N1.

I gradske službe i Hrvatske vode, vatrogasne posstrojbe su u koordinaciji i cijeli sustav funkcionira jako dobro, rekao je ministar Tomislav Ćorić, dodavši da brigu stvaraju rastući vodostaji Korane i Mrežnice. "Očekujemo da će se tijekom noći situacija stabilizirati", rekao je.

Temeljem članka 13., a u vezi sa člankom 64. Zakona o obrani i zamolbe Karlovačke županije, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je Odluku o pružanju pomoći Hrvatske vojske Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu.

  • +12
U karlovačkom naselju Logorište voda se izlila u dvorište kuća Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Prekid prometa zbog poplava (HAK)

  • DC36 Karlovac-Šišljavić, u mjestima Koritinja, Gradec Pokupski i Lijevo Sredičko,
  • DC47 Hrvatska Kostajnica-Dvor u mjestima Kuljani i Zamlaća,
  • ŽC3201 Donja Mlinoga-Jabukovac,
  • ŽC3231 Glina-Veliki Obljaj u mjestu Šibine,
  • ŽC3223 Topusko-Maljevac u mjestu Staro Selo,
  • ŽC2201 Hrastovica-Zelena Dolina.Zbog izlijevanja vode na cestu vozi se usporeno na DC1 kod mjesta Prijeboj.

Sve će, dodao je, ovisiti koliko će kiše pasti u Bosni i koliko će Sava i pritoke Une dignuti vodu. 'Prognoza se mijenja iz sata u sat tako da se mi pripremamo kao da će biti najveći vodostaj, no vidjet ćemo. Zasad nisu ugroženi ni ljudi niti njihove kuće, držimo sve pod kontrolom', istaknuo je Prpić.

  • +10
Obrana od poplave u Hrvatskoj Kostajnici Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tatjana Dobronić Kardaš iz Hrvatskih voda kazala je da je stanje kod Hrvatske Kostajnice zadovoljavajuće i da se rade završni radovi kod podizanja zečjeg nasipa. Vodostaj će rasti do jutarnjih sati, ali ne previše. U uzvodnom dijelu Una je već u laganoj stagnaciji, kaže. Očekuje da će Una narasti maksimalno do 450 cm, na granici izvanrednog stanja.

Spašeni turisti

Gosti u kampu Slapić u Belavićima premješteni su na višu razinu, jer je voda ušla u najniži dio kampa. Prema zadnjim informacijama Donja Mrežnica u Juzbašićima dosegnula je 340 najviši izmjereni vodostaj 1959. godine i dalje raste, pa je vrlo teško reći što će se događati u narednim satima na dugoreškom području, prenosi KAportal.

Na rijekama Uni u Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj u utorak u 9 sati iznosio 419 cm, te Korani u Karlovcu s vodostajem od 747 cm proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iz Hrvatskih voda kažu da je najteže stanje u Kostajnici.

Ćorić ide u Kostajnicu

Premijer Andrej Plenković komentirao je vremenske nepogode iz Velikog Trgovišća gdje se obilježava 97 godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

'U kontaktu sam s ministrima (zaštite okoliša i energetike) Tomislavom Ćorićem i (unutarnjih poslova) Davorom Božinovićem. Situacija u Karlovcu je, čini mi se, pod kontrolom. Najviše pozornosti treba obratiti na Hrvatsku Kostajnicu. Ministar Ćorić će popodne otići u Hrvatsku Kostajnicu. Vremenske prilike nisu baš svojstvene sredini svibnja. To su gradovi i općine navikli na visoke vodostaje, ali treba biti budan, pratiti kretanja, a eventualne štete što prije otklanjati', rekao je premijer.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a najavili su da će pomoćnik ministra Damir Trut danas u 11,30 sati biti u Hrvatskoj Kostajnici u obilasku terena zajedno s načelnikom Sektora 112 Davorom Spevecom i Igorom Milićem, načelnikom Sektora za pripravnost i koordinaciju.

'Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje', izjavio je jutros za Hrvatski radio Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće, opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

  • +5
Visoki vodostaj Sunje Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste za između 3 i 6 centimetara. "Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine", rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

Kod Karlovca voda se izlila u dvorišta

U karlovačkom prigradskom naselju Logorište nabujala rijeka Korana već se izlila u dvorišta brojnih kuća. Na terenu su ekipe vatrogasaca koji građanima pomažu u borbi s vodenom stihijom. Rade pumpe pred vratima, a ispumpava se i voda koja je prodrla kroz box barijere koje štite ovo naselje od poplave, javlja KAportal.

  • +9
Na Korani proglašene izvanredne mjere obrane od poplave Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Po mjerenjima Hrvatskih voda, rijeka Korana je u 11 sati dosegla 759 centimetara i raste pet centimetra po satu, dok su izvanredne mjere obrane od poplave proglašene i na rijeci Kupi. Ona je, naime, na 752 centimetra i također dalje raste. Podsjetimo, prognoza Hrvatskih voda jučer je bila da Kupa neće premašiti vodostaj od 750 centimetra.

Nabujala Korana Izvor: Pixsell / Autor: /Video: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL