HUMANITARNA KATASTROFA

Na Vanuatu počela pristizati pomoć nakon uragana Pam

16.03.2015 u 10:01

Bionic
Reading

Humanitarne organizacije nailazile su u ponedjeljak na velike poteškoće pomažući stanovništvu Vanuatua, otočne države u južnom Pacifiku opustošene katastrofalnim uraganom koji je, po tvrdnjama predsjednika Baldwina Lonsdalea, posljedica globalnih klimatskih promjena

Pomoć je počela pristizati zrakoplovima u glavni grad Port Vilu, opustošen u petak navečer Pamom, uraganom najviše kategorije popraćenim naletima vjetra brzine iznad 320 kilometra na sat.

No, zaposlenici humanitarnih udruga rekli su da nema načina da se namirnice podijele po udaljenijim otocima tog arhipelaga, među najsiromašnijima državama na svijetu.

Trebat će više dana da se uspije doći do svakog sela sravnjenog sa zemljom u 'monstruoznoj' oluji, kako ju je nazvao predsjednik Lonsdale, a strahuje se i od širenja bolesti.

Hitno treba procijeniti potrebe u tekućoj vodi, mobilnim nužnicima, tabletama za pročišćavanje vode, objasnio je direktor nevladine organizacije Oxfam za Vanuatu Colin Colette.

'Najhitnije je bilo suočiti se s uraganom, sad će na red doći bolesti ako tekuća voda i higijenski uvjeti ne budu zadovoljavali', kazao je on. 'Čini se da je 100.000 osoba ostalo bez krova nad glavom, škole su srušene, prihvatni centri popunjeni, klinike i mrtvačnica oštećeni'.


Po direktoru nevladine organizacije Save the Children Tomu Skirrowu, okolnosti su gore nego nakon super uragana Haiyan koji je opustošio Filipine u studenom 2013. pri čemu je poginulo ili nestalo više od 7350 osoba.

Službeni podaci govore o šest mrtvih i više od 30 ozlijeđenih, svi u Port Vili, glavnom gradu. No vlasti strahuju da bi bilanca mogla biti gora s obzirom koliko je teško odrediti točne posljedice štete na 83 otoka koji čine arhipelag.

Po Skirrowu 15.000 stanovnika ostalo je bez kuće samo u glavnom gradu.

Države na Pacifiku smatraju se naizloženije klimatskim promjenama, jer su oceanski otoci posebno izloženi porastu voda.

Predsjednik Baldwin Lonsdale koji je sudjelovao u Japanu na konferenciji UN-a o sprečavanju prirodnih katastrofa, uputio je hitan poziv u pomoć.

'Klimatske promjene pridonijele su katastrofi u Vanuatuu', kazao je on na australskoj televiziji prije odlaska u Japan. 'Prisustvujemo porastu razine mora, promjeni meteoroloških shema, sve se to događa posvuda', kazao je predsjednik. 'Ove smo godine imali više kiše nego prethodnih', dodao je on.

Na velikom dijelu otočja komunikacije nisu u funkciji, ali je zračna luka Port Vile nanovo otvorena za komercijalne letove u ponedjeljak.

Vojni zrakoplovi Australije, Novog Zelanda i Francuske stigli su natovareni namirnicama, lijekovima i generatorima, kao i spasilačkim službama.

Po Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih akcija devet nacija Pacifika potresao je uragan različite jačine a među njima, uz Vanuatu, Salomonske Otoke, Kiribati, Fidži, Tuvalu i Papuu-Novu Gvineju.

UN je naveo nepotvrđenu smrt 44 osobe u jednoj od šest pokrajina Vanuatua.