OGROMNE GUŽVE NA GRANICI

Na ulazak u Hrvatsku čeka se i do četiri sata

  • Autor: M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2017 07:33
  • Objavljeno 14.04.2017 u 07:29
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Zbog stroge kontrole putnika koji u Hrvatsku ulaze iz Slovenije i jutros su veliki zastoji na granici s tom državom.

Slovenski prometni servisi javljaju da je kolona vozila na prijelazu Obrežje (Bregana) na slovenskloj strani u ranim jutarnjim satima iznosila više od 10 kilometara i da se na ulazak u Hrvatsku čekalo nešto manje od 4 sata. Kolona vozila, ali znatno manja je i na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj), te na prijelazima u Istri. Slovenska granična policija i jutros izvodi sustavne mjere kontrole svih putnika u skladu s izmijenjenom schengenskom uredbom.

Na ulazu Bregana naselje čeka se oko jedan sat, a na ulazu Harmica, Lupinjak i Dubrava Križovljanska po pola sata. Na izlasku Macelj u oba smjera - na ulazak čeka oko 2 sata, a na izlazak oko 30 minuta.

Promet autobusa pojačan je na graničnom prijelazu Bregana u oba smjera gdje se čeka dva sata.

Iz HAK-a javljaju da je pojačan promet na graničnim prijelazima, kolnici su mjestimice mokri i skliski u Hrvatskom primorju, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pa vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, a pozivaju i na dodatan oprez zbog više mopedista, motociklista i biciklista u prometu.

Podsjetimo, slovenski premijer Miro Cerar izjavio je jučer da Slovenija mora ustrajati na provođenju takve striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, u ovisnosti od prilika na graničnim prijelazima. Slovenski mediji navode da o režimu kontrole odlučuju samostalno zapovjednici policijskih postaja na svakom prijelazu, te da pri tome uvažavaju više kriterija.

Gužve na granici proteklih su dana izazvale teškoće slovenskim gospodarstvenicima i turizmu, navode slovenski mediji. Kako navodi ljubljansko "Delo", šoping izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali su na polovicu, a neki hrvatski organizatori turističkih izleta odustaju od jednodnevnih izleta u Sloveniju zbog dugih čekanja na granici. Kako navodi "Delo", zbog očekivanih zastoja na granici, malo će se gostiju iz Hrvatske odlučiti za jednodnevni prijelaz granice na što se prije računalo zbog predstojećih školskih praznika u Hrvatskoj, a  dolazak hrvatskih gostiju u slovenska termalna lječilišta i toplice, osobito one u Čatežu, proteklih je dana jako smanjen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!