GRUBORI

Na sudu se oči u oči sučelila dvojica svjedoka, Sačić i Čelić

20.11.2013 u 22:19

Bionic
Reading

Ni nakon sučeljavanja dvojice svjedoka u slučaju ratnog zločina u Gruborima - ratnog načelnika sektora specijalne policije Željka Sačića i zapovjednika postrojbe specijalne policije Josipa Čelića nije jasno tko od njih govori istinu jer su obojica ostali pri svojim drastično različitim ranijim iskazima.

Sučeljavanje svjedoka koji se moraju međusobno gledati u oči dok ponavljaju svoje tvrdnje relativno je rijetka metoda kojom sud utvrđuje istinitost njihovih iskaza, a danas je provedena na suđenju zapovjednicima grupa specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini zbog ratnog zločina u Gruborima.

Svjedok Sačić, inače sam pod istragom jer nije poduzeo ništa kako bi spriječio zločin u Gruborima ni kaznio počinitelje, nastavio je tvrditi da nije Čeliću diktirao sadržaj izvješća o Gruborima, zaseoku pored Knina u kojem su nakon Oluje 1995. ubijeni stariji srpski civili i zapaljene kuće.

Čelić je nastavio tvrditi da mu je to izvješće diktirao Sačić temeljem biješki koje je ranije sastavio. Ispričao je da je prvo napisao izvješće da se prema iskazima zapovjednika grupa u selu Grubori 25. kolovoza 1995. nije ništa dogodilo. Čelić tvrdi da mu je Sačić nakon toga rekao da to nije točno jer se nešto dogodilo te da treba napisati novo izvješće.

Dok Čelić tvrdi da mu je Sačić diktirao novo izvješće temeljem bilješki koje je napisao na poleđini prvog izvješća, Sačić tvrdi da Čilić laže jer u izvješću ima puno više detalja nego u samim bilješkama.

Čelić je u sučeljavanju ustvrdio da mu je Sačić izdiktirao i zadnji odlomak u kojem je navedeno da je selo Grubori pod kontrolu stavilo 20-ak pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko pod zapovjedništvom sada optuženih Drlje i Krajine.

Sačić je odgovorio da je to 'notorna laž' jer ne bi bez dokaza Drlju i Krajnu dovodio u moguću sumnju.

Sud je na prijedlog tužiteljstva prihvatio da se na idućim raspravama kao svjedoke ispita ratnog zapovjednika specijalne policije generala Mladena Markača, generala Ivana Čermaka, tadašnje pomoćnike ministra unutarnjih poslova Joška Morića, Marijana Benka i Smiljana Relića. Prihvaćen je i prijedlog da se sasluša bivšeg policijskog dužnosnika Milijana Brkića jer su neki svjedoci govorili da je on utjecao na njihove iskaze. Bit će saslušan i Aleksandar Milošević koji je odmah nakon zločina došao u Grubore s djelatnicima UN-a i UNPROFOR-a.

Suđenje se nastavlja 16. prosinca.