ISTRAŽIVANJE

Na referendumu bi Hrvati glasali protiv EU-a

europska unija hrvatska

europska unija hrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Hrvati prosječno očekuju da će Hrvatska u Europsku uniju ući tek 2013. godine, a na referendumu bi za ulazak u EU glasovalo 39, protiv bi bilo 43, a neodlučno 19 posto Hrvata. Pokazali su to danas u Bruxellesu objavljeni rezultati ovogodišnjega Gallupova istraživanja Balkan Monitor

Gallup je u svojem osvrtu o ishodima svojeg ispitivanja u Hrvatskoj istaknuo paradoks da su Hrvati, iako najbogatiji i najbliži ulasku u EU među zemljama u kojima je proveo istraživanje, istovremeno 'najtmurniji'.

Standardom života nije zadovoljno 57 posto hrvatskih ispitanika, dok je u 2006. nezadovoljnih bilo 41 posto. Istovremeno čak 84 posto Hrvata smatra da stvari u zemlji idu u pogrešnom smjeru, a u Vladu povjerenje ima samo 22 posto ispitanika. Rad Vlade 85 posto ispitanika ocijenilo je lošim, a članstvo Hrvatske u EU-u dobrim smatra samo 26 posto ispitanika.

Iako 61 posto Hrvata smatra da bi u inozemstvu imali bolje prilike nego kod kuće, ipak bi se samo 11 posto ispitanika odlučilo iseliti, manje nego i u jednoj od zemalja koje su sudjelovale u istraživanju.

Potpora područnoj suradnji sa susjednim zemljama u Hrvata snažno raste: sa 43 posto u 2008. na ovogodišnjih 51 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi