koronakriza

Prosvjednici u Španjolskoj traže od svoje vlade da poslušaju Hrvatsku: 'Jesu li njihovi političari pametniji?'

15.05.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Nekoliko stotina prosvjednika izašlo je na ulice u središnjem Madridu tražeći ostavku lijeve španjolske vlade premda su javna okupljanja zabranjena dok je na snazi izvanredno stanje u Španjolskoj

Prosvjednici su nezadovoljni načinom na koji vlada premijera Pedra Sáncheza upravlja krizom izazvanom koronavirusom, smatrajući ju odgovornom za zatvaranje tisuća radnih mjesta.

„Ostavka, ostavka!“, vikali su u distriktu Salamanca gdje su prosvjednici izašli s metalnim žlicama i udarali o lonce u znak prosvjeda. Salamanca, mirna četvrt dobrostojećih ljudi, pretvorila se u žarište protuvladinih prosvjeda u Španjolskoj.

Posljednjih dana su ondje stanovnici svake večeri izlazili u 21 sat na balkone i prozore pa s njih izražavali nezadovoljstvo, no od ponedjeljka se spuštaju na ulicu. U četvrtak navečer se na sjecištu dviju ulica okupio dosad najveći broj prosvjednika. Oko petnaest policijskih kombija pristiglo je na mjesto događaja koje su osvjetljavala plava rotirna svjetla dok je iznad zgrada kružio policijski helikopter.

„Susjedi su se počeli spontano okupljati. Tražimo ostavku premijera Sáncheza kako bi se prekinulo držanje stanovnika zatvorenih u stanovima, te očuvala radna mjesta i vratio gospodarski prosperitet”, rekla je María Luisa Fernández, glasnogovornica Pokreta četvrti Salamance, nastalog prije četiri dana. Tvrdi da to nije politički pokret te da se mogu priključiti ljudi koji različito glasaju na izborima.

Na posljednjim parlamentarnim izborima održanima prije sedam mjeseci ondje je 61 posto glasova osvojila konzervativna Narodna stranka, trenutno najveća opozicijska stranka u zemlji.

„Sloboda, sloboda!“, uzvikivali su prosvjednici noseći španjolske zastave, koje su također izvješene na tamošnjim balkonima.

„Vlada nas neopravdano drži zatvorenima u stanovima dopuštajući zatvaranje radnih mjesta, propadanje turizma, trgovine i ostalih sektora“, rekao je 30-godišnji prosvjednik lica prekrivenog crnom maskom odbivši reći svoje ime. Rekao je da je radnik pa nastavio rukom udarati o metalni kontejner za smeće dok su pored njega ostali udarali o lonce.

U Madridu su zatvoreni svi objekti osim trgovina s hranom, ljekarni, kioska, banaka, benzinskih crpki, te malih radnji s prostorom do 400 metara kvadratnih poput frizerskih salona, knjižara i cvjećarnica gdje se potrebno naručiti unaprijed telefonom kako u objektu ne bi bilo više osoba u isto vrijeme.

Španjolska je s 229.540 osoba inficiranih koronavirusom druga zemlja u Europi po broju oboljelih nakon Ujedinjenog Kraljevstva. Preminulo je 27.320 stanovnika.

„Dovoljno je držati razmak na ulici i pridržavati se higijenskih mjera. Kako su se druge zemlje počele vraćati u normalu. Jesu li političari u Švedskoj ili Hrvatskoj pametniji od ovih ovdje?“, rekao je prosvjednik na ulici Nuñez de Balboa. Poručio je kako će dolaziti ondje svaku večer bude li potrebno.

Prošla su točno dva mjeseca od kada je 14. ožujka vlada uvela iz