zemlja bogata resursima

Na predsjedničkim izborima u Uzbekistanu nema stvarne oporbe pa se očekuje ponovna pobjeda Mirzijojeva

24.10.2021 u 08:27

Bionic
Reading

Uzbekistanci glasaju na predsjedničkim izborima u nedjelju na kojima sadašnji predsjednik Šavkat Mirzijojev nema stvarne oporbe i gotovo će sigurno osvojiti drugi mandat

Mirzijojeva očekivana pobjeda omogućit će mu da produbi uglavnom uspješnu kampanju reforme i vjerojatno vodi Uzbekistan daljnjem otvaranju međunarodnoj trgovini i ulaganjima, uz zadržavanje visoko centraliziranog političkog sustava. Šezdesetčetverogodišnji čelnik ojačao je veze svoje zemlje bogate resursima i sa Rusijom i sa Zapadom koje su bile zategnute pod njegovim prethodnikom Islamom Karimovom, prvim uzbekistanskim predsjednikom od stjecanja neovisnosti.

Mirzijojev je također ograničio moć sigurnosnim službama i nadgledao puštanje većeg broja političkih zatvorenika koji su završili iza rešetaka zbog Karimovljeva pristupa nulte tolerancije prema disidentima. Ipak nema stvarnih oporbenih stranaka u većinski muslimanskoj državi od 34 milijuna stanovnika i četvoricu predsjedničkih kandidata protiv Mirzijojeva nominirale su stranke koje podupiru predsjednika.

  • +4
Šavkat Mirzijojev Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

Mirzijojev je obećao smanjiti siromaštvo brzim gospodarskim rastom i postupno decentralizirati odlučivanje prepuštanjem nekih ovlasti okružnim vijećima. Zbog mjera protiv covida-19 glasači na glasačka mjesta moraju doći s maskama  i držati se pravila fizičke distance. Birališta se zatvaraju u 20 sati po lokalnom vremenu, a  preliminarni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak.