USUSRET REFERENDUMU

Na popisu ima 4,5 milijuna birača

13.01.2012 u 19:12

Bionic
Reading

Na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u nedjelju, 22. siječnja moći će glasovati nešto više od 4,5 milijuna birača na ukupno 6749 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu, doznaje se od Ministarstva uprave i Državnog izbornog povjerenstva (DIP)

U zaključni popis birača s današnjim datumom upisano je ukupno 4.504.686 birača, od kojih je s prebivalištem u Hrvatskoj 4.092.058, a u dijaspori 412.628, doznaje Hina danas od Ministarstva uprave.

Ukupan broj birača koji će moći glasovati na referendumu veći je za 605 od broja birača koji su mogli glasovati na prošlim parlamentarnim izborima.

Po posljednjem popisu stanovništva koji je Državni zavod za statistiku objavio u lipnju 2011., Hrvatska ima 4.290.612 stanovnika, što znači da je stanovnika tek za oko 200.000 više nego birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Birači će se u Hrvatskoj o pristupanju Europskoj uniji moći izjasniti na 6573 redovita biračka mjesta a na 70 posebnih, odnosno mješovitih glasovat će pripadnici vojske, osobe lišene slobode i članovi posade na brodovima te osobe koje su izvršile privremeni upis prema mjestu boravaka na dan referenduma.

Prema podacima Ministarstva uprave izvan mjesta prebivališta moći će glasovati 21.476 birača.

U inozemstvu će se glasovati u 52 zemlje na 106 biračkih mjesta, od čega najviše u Bosni i Hercegovini gdje će biti otvorena 24 biračka mjesta, rekla je Hini potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić

Dodala je da je već krenula distribucija 4,343.200 glasačkih listića. 'Svi poslovi obavljaju se na vrijeme i očekujemo da će referendum proteći u najboljem redu', kazala je Čufar Šarić

Udruge i političke stranke još danas mogu zatražiti dopuštenje za promatranje glasovanja. Od DIP-a su dosad to zatražile udruge GONG, HONI i Projekt (u kojem je udruženo više udruga) za 2500 promatrača te HDZ za 300 promatrača, dok od stranih promatrača zasad nitko nije zatražio dopuštenje.

Glasovanje o pristupanju Europskoj uniji trajat će od 7 do 19 sati u Hrvatskoj i inozemstvu, a građanima koji se na glasačkom mjestu zateknu u 19 sati omogućit će se glasovanje.

Na dan održavanja referenduma neće biti šutnje osim na biračkim mjestima i u krugu od 50 metara od pojedinog biračkog mjesta.

DIP će na dan državnog referenduma na svojoj internetskoj stranici (www.izbori.hr) u 12 i 17 sati objaviti podatke o odazivu birača sa stanjem u 11 i 16 sati.

Od 20 sati započet će s objavom nepotpunih privremenih rezultata koje će ažurirati svakih deset minuta. Podaci će biti objavljivani po županijama, gradovima i općinama, kao i na državnoj razini. DIP će na dan održavanja referenduma u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nepotpune privremene rezultate državnog referenduma. Očekuje se da će se ti podaci temeljiti na oko 98 posto obrađenih listića.

Konačni službeni rezultati referenduma bit će poznati nakon što isteknu rokovi za prigovore i žalbe.

Odluku o raspisivanju referenduma donio je 23. prosinca prošle godine Hrvatski sabor s pitanjem "Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Glasači će moći na listiću glasovati zaokruživanjem samo jednog od odgovora koji glase "za" i "protiv".

Za odluku o udruživanju Hrvatske s Europskom unijom potrebno je da od ukupnog broja birača koji su pristupili referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora "za".

GONG je danas upozorio da će na referendumu o pristupanju Hrvatske u EU svako neubacivanje glasačkog listića u kutiju te nevažeći listići imati isti učinak kao zaokruživanje odgovora "protiv".

Predstojeći referendum drugi je u Hrvatskoj nakon što su se građani 1999. izjasnili o osamostaljenju Hrvatske.