SINDIKATI OGORČENI

'Na pomolu je novo smanjivanje plaća u javnim službama'

11.12.2013 u 16:41

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić izjavio je danas da je na pomolu novo smanjivanje plaća zaposlenih u javnim službama, a posljedice novoga Zakona o plaćama u javnom sektoru, uredbe o koeficijentima te izmjena temeljnog i granskih kolektivnih ugovora, mogle bi biti takve da 'u hrvatskom školstvu više ništa neće biti kao što je bilo'

Stipić je novinarima rekao da u obrazloženju prijedloga Zakona o plaćama u javnom sektoru stoji da će se njime doprinijeti određenim uštedama za državni proračun. Stoga su dvojbena sva uvjerevanja da neće biti smanjivanja plaća jer "kako se mogu ostvariti uštede ako pritom nešto nije smanjeno".

Zabrinjava ga i način obračuna dodataka na plaću, kojih ima pet i do sada su se mogli kumulirati. Sada se predlaže da ne mogu iznositi više od 20 posto i obračunavat će se na osnovicu plaće i koeficijent, ali bez dodatka od 0,5 posto na godinu staža.

Posljedice takvih rješenja mogu ugroziti funkcioniranje odgojno-obrazovnoga sustava, jer su dodaci na plaću motiv učiteljima da ostanu raditi u nekim sredinama pa se može dogoditi odljev stručnjaka i povećanje nestručne nastave u školama.

Budući da su Granski kolektivni ugovori (GKU) otkazani, a slijede ozbiljne izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), Stipić drži da probleme treba rješiti kroz dodatne pregovore, kako bi se došlo do novih GKU-a, prihvatljivih za obje strane, ili da se prava iz GKU-a pokušaju uvrstiti u aneks TKU-a.

Najgore bi bilo da trajno ostanemo bez prava iz GKU-a jer to otvara mogućnost za sva smanjivanja koja se sada najavljuju, upozorio je Stipić.

Na novinarski upit ima li rješenje za problem neisplate troškova prijevoza, Stipić je kazao kako drži da tužbe nisu najbolje rješenje te da bi "jedini pravi izlaz iz situacije bio taj da Vlada intervenira iz proračunske pričuve, a da ministar, koji je ovo skrivio, za to i odgovara".

Zamoljen da komentira najavu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama o štrajku na početku drugog polugodišta Stipić je rekao kako ne treba isključiti mogućnost i za taj najradikalniji sindikalni odgovor, ali kada i u kojem opsegu, za sada je preuranjeno govoriti.