IZBRISANI S LICA ZEMLJE

Na otocima južnog Pacifika oko 150 mrtvih

01.10.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Oko 150 ljudi je poginulo, velik broj se smatra nestalim, a nekoliko tisuća stanovnika ostalo je bez svojih domova na otocima južnog Pacifika koje je pogodio razorni potres, da bi nakon toga obale prvenstveno Samoe zapljusnuo snažni cunami, izvješćuju agencije u četvrtak

WELLINGTON - Među poginulima je sedam novozelandskih i australskih turista.

Prema podacima vlasti na Samoi, s lica zemlje izbrisano je oko 70 sela i nekoliko ljetovališta, a zasada je potvrđeno 110 poginulih. Međunarodne humanitarne agencije počele su stizati u srijedu, svjedočeći o raspadnutim tijelima, prestravljenim roditeljima koji traže djecu i uplakanim mališanima koji traže roditelje, ali i pljačkama po srušenim turističkim odredištima koje su uzele maha.

Na Samoi je u utorak, nakon udara cunamija, bez domova ostalo najmanje 3.000 ljudi. Na susjednoj Američkoj Samoi poginulo je 30 ljudi, a strahuje se da bi ih moglo biti i 50. Glavni grad Pago Pago je razrušen i bez domova je ostalo 1.700 ljudi, a slično stanje je i na udaljenom otoku u Tongi, Niuatoputapuu, na kojem su 6-metarski valovi uništili oko 1.600 domova.

Radi se o jednoj od najgorih prirodnih katastrofa koja je pogodila područje južnog Pacifika, a posljedice podvodnog potresa magnitude 8 Richtera trpi oko 32.000 ljudi.

Pomoć stiže iz Novog Zelanda, Australije i SAD-a.