BOMBARDIRANJE SUSJEDA

Na Marsu snimljen dramatičan udar meteorita

07.02.2014 u 15:51

Bionic
Reading

NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter nedavno je na površini Crvenog planeta snimila novi krater koji je nastao u udaru meteorita, odnosno manjeg asteroida

Stručnjaci procjenjuju da je promjer rupe oko 30 metara, a tragovi eksplozije vide se do udaljenosti od 15-ak kilometara. Fotografiju je napravio HiRise, jedan od šest uređaja na sondi.

Stručnjaci su odlučili istražiti mjesto udara nakon što su promatranja drugog instrumenta nazvanog Context Camera između srpnja 2010. i svibnja 2012. otkrila promjene u izgledu dijela Marsove površine.

Eksplozivni udar meteorita uklonio je karakterističnu Marsovu crvenu prašinu pa kraterom dominira plava boja. Mjesto udara nalazi se na 3,7 stupnjeva sjeverne geografske širine te 53,4 stupnja istočne dužine planeta.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da u Mars svake godine udari oko 200 tijela koja stvore kratere veće od četiri metra. Oni promjera od 30 i više metara vrlo su rijetki. Novi udari meteorita najlakše se otkrivaju u područjima koja su prekrivena prašinom jer na njima ostaju jasniji tragovi. Jedan snažan udar meteorita otkrio je prošle godine da se pod površinom Marsa kriju velike količine leda (video dolje).

Mars već milijardama godina nema gustu atmosferu koja bi spalila meteorite pa je izložen znatno intenzivnijem bombardiranju nego Zemlja. Najveći potvrđeni krater u Sunčevu sustavu Utopia Planitia promjera 3.300 km nalazi se upravo na Marsu. Jedna druga golema udubina, Sjeverni polarni bazen, promjera oko 10.000 km također bi mogla biti rezultat udara nekog velikog tijela, međutim, uzroci njezina nastanka još uvijek nisu potpuno istraženi.