rezanje troškova

Na krovu zadarske Poliklinike uskoro solarna elektrana

06.03.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Na krovu zadarske Poliklinike uskoro će biti postavljena solarna elektrana kojom će Opća bolnica Zadar smanjiti troškove električne energije i okrenuti se obnovljivim izvorima, najavljeno je u ponedjeljak u Zadru na predstavljanju projekta "Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“

Ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina istaknuo je da je ulaganje u obnovljive izvore energije najvažniji način za uštedu energije i prestanak ovisnosti o fosilnim gorivima.

"Projektom gradnje solarne elektrane na krovu Poliklinike osigurat ćemo smanjenje električne energije za više od 18 posto, a ušteđena sredstva ulagati u modernizaciju i ljudske kapacitete. Spremni smo na inovativne poteze koji osiguravaju održivo poslovanje kako bismo poslužili kao primjer i poticaj drugim institucijama", dodao je Čulina.

Ukupna površina elektrane bit će 1111 metara četvornih, uz izlaznu snagu od 220 kW i instalirani kapacitet 0,23 MW koji će proizvoditi 279.063 kWh električne energije na godinu.

Gradnja solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike pridonijet će sigurnoj opskrbi i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tone na godinu.

Lovre Karamarko iz Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije rekao je da je zadarska Opća bolnica prijavom na taj projekt ispunila mnoge uvjete energetske neovisnosti, čime se dokazala kao aktivni sudionik u društvu.

"Ovaj projekt nije velik samo na financijskoj razini. Racionalnim se poslovanjem postiže unaprjeđenje sustava, liječenja i brige za pacijenta", zaključio je na kraju konferencije državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić.

Izgradnja solarne elektrane također pridonosi cilju programa „Energija i klimatske promjene“ većim korištenjem tehnologija s manjom emisijom ugljika i sigurnijom opskrbom energijom u Republici Hrvatskoj.

Projekt se financira kroz Financijski mehanizam Europskoga gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz sufinanciranje Republike Hrvatske u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“.

Investicija je vrijedna 261.352,88 eura, od čega je nepovratno 222.149,95 eura. Projekt bi trebao trajati do 15. studenoga 2023. Prikupljanje potrebne dokumentacije bit će završeno do kraja ožujka, nakon čega slijedi ugradnja solarnih panela.

sve osim nogometa