RADNICI NA ULICAMA

Na jesen veliki sindikalni prosvjedi

25.07.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Ogoljeno radništvo jesen bi moglo dočekati na ulici. Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati – tri najveće sindikalne centrale – najavljuju mogućnost prosvjeda. Svaka za sebe, neke i s političkim prizvukom poput SSSH koji traži vladu nacionalnog spasa

Izvanredne izbore zaziva i Matica hrvatskih sindikata. Svima je zajedničko nezadovoljstvo gospodarskim i socijalnim stanjem u zemlji i potezima koje povlači Vlada, piše Novi list

Spirala propasti

»Spiralu propasti«, koja bi u radništvu mogla pojačati volju za javnimiskazivanjem nezadovoljstva slikovito je opisala Ana Knežević,predsjednica SSSH. Naime, rast PDV-a za sobom nosi rast cijena. Skupljerobe i usluge smanjit će kupovnu moć i već smanjenju potrošnju. Manjipromet roba i usluga izazvat će otpuštanja. Država, koja će već zbogsmanjene potrošnje imati manje proračunske prihode dodatno će trebatipovećati sredstva za naknade nezaposlenih, a cijela spirala na krajudovodi do propasti financija.

Više od desetljeća domaći sindikati ljeto koriste za najavu vruće jeseni, odnosno organiziranje radničkih demonstracija. No, tu vruću jesen još, zapravo, nismo dočekali. Stoga je i pitanje hoće li se i ovoljetne najave sindikata ostvariti. Sadašnji je povod ekonomska situacija koja se u nekoliko mjeseci zasigurno neće popraviti. Pitanje je samo u kojoj će se mjeri prelomiti preko radničkih leđa.

Matica hrvatskih sindikata od Vlade je zatražila izjavu o namjerama u kojoj će stajati što je do sada učinila, što čini i što će učiniti i u kojim rokovima. Izjavu valja objaviti kako bi javnost mogla nadzirati što je od toga uistinu ispunjeno.

Ukoliko izjave ne bude i ne ispune se mjere iz nje, sindikati će na jesen organizirati prosvjede, pa ako treba pozvati i na prijevremene izbore. Gospodarski sindikati, duboko su nezadovoljni antirecesijskim mjerama Vlade koje će, smatraju, dovesti do pada životnog standarda.

Porez na neto plaću uz rast PDV-a, dotući će radnike i uništiti ono malo preostalog realnog sektora. Stoga ne čudi i da dio industrijskih sindikata, najavljuje mogućnost organiziranja štrajka. »Makar i da stanemo na sat vremena«, kao što je kazao Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

– Ako se na jednoj strani diže PDV, na drugoj strani najavljuje dodatne poreze na sav dohodak iznad 3.000 kuna, košarica će poskupjeti za 1,5 posto«, poručio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a. No, poskupljenje košarice moglo bi biti i veće ako se Vlada odluči za stopu PDV-a višu od 23 posto.

Sindikalne centrale, svaka iz svog kuta, priprema akcije. Možda bi vrijeme do te vječno aktualne vruće jeseni, mogli iskorisititi da se koordiniraju.