REKREATIVCI ODAHNULI

Na Jarun više ne možete automobilom, osim ako nemate posebnu dozvolu

22.04.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Rekreacijsko-sportski centar Jarun od ponedjeljka postaje zona bez automobila uz izuzetak vozila s dozvolom, izvijestio je na Dan planeta Zemlje Grad Zagreb, ističući da time Jarun postaje sigurnije i ugodnije okružje za pješake i rekreativce

„U zonu bez automobila ulaz osobnim vozilima više neće moći biti moguć, kako bi Jarun bio sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake - izletnike, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Prometovanje motornim vozilima biti će dopušteno iznimno vozilima s dozvolom i to za korisnike kao što su članovi sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i imaju sjedište ili poslovni prostor na RSC Jarun, ribiči s godišnjom ribolovnom dozvolom, kao i osobe s invaliditetom.

Oko jezera Jarun nastavit će voziti bus ZET-a, a na obodu će biti dostupan besplatan parking za sve one koji se odluče na dolazak automobilima do same zone.

"Kako bismo pripremili građane na uspostavu zone bez automobila na jezeru Jarun, posljednjih godinu dana svaki posljednji vikend u mjesecu bio je Dan bez automobila na Jarunu. Da smo u promjeni navika uspjeli, govori podatak da se tijekom protekle godine broj ulazaka automobila na RSC Jarun prepolovio”, pojasnio je gradonačelnik Tomašević.

Ujedno, Grad je pokrenuo izradu prostorno-programske studije koja će oblikovati budući razvoj RSC Jarun, te izradu studije odmuljivanja, s obzirom na potrebe jezera koje ima status nacionalnog veslačkog centra.