nasljednici wagnera

Na crnoj listi EU-a i paravojske Ruske pravoslavne crkve i Gazproma, evo detalja

21.12.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Novi paket sankcija Europske unije, ukupno dvanaesti, usmjeren je prvenstveno na ruski vojni i obrambeni sektor te neke bjeloruske subjekte. Sankcionirano je više od 40 tvrtki koje sudjeluju u ruskom vojno-industrijskom kompleksu te čak sedam ruskih privatnih vojnih kompanija, kao i jedan od njihovih osnivača te mnogi ruski dužnosnici i poslovni ljudi u sektoru obrane

Nakon što su Wagneru potkresana krila poslije kratkotrajne pobune protiv Kremlja krajem lipnja te potom smrti osnivača Jevgenija Prigožina i čelništva paravojske dva mjeseca kasnije u zrakoplovnoj nesreći pod, blago rečeno, sumnjivim okolnostima, primijećeno je prebacivanje poslova na druge privatne vojne kompanije. Sektor poluprivatnih naoružanih skupina prevažan je za moskovsku vrhušku da bi ga se tek tako lako odrekli pa se posao koji je obavljao Wagner dijeli na druge subjekte. Očito je ime Wagner previše umrljano da bi se nastavilo s poslom po starom, kao da se ništa nije dogodilo, preko te kompanije.

To je primijetila i Europska unija te je identificirala sedam privatnih vojnih tvrtki (PVT) i u novom paketu uvela im sankcije. EU navodi da je sedam plaćeničkih tvrtki sada aktivno u Ukrajini u ruskim hibridnim strukturama. Među novim imenima na živahnom ruskom tržištu paravojski ističe se Redut te pokazuje snažnu namjeru da zamijeni grupu Wagner kao ključan instrument hibridnog i konvencionalnog ratovanja Moskve. Redut je kompanija sa sjedištem u Moskvi i nije nova, djeluje još od 2008., ali je snažno počela brojčano rasti nakon pada Wagnera. Procjenjuje se da ima pod kontrolom 7000 boraca dok ih je još prošle godine pod ugovorom imala oko 2000.

Redut je dio 'antiterorističke obitelji' koja se sastoji od privatnih vojnih kompanija sličnog naziva koje štite komercijalne operacije ruskih tvrtki. Prema RFE/RL-u, u potpunosti je pod kontrolom vojne obavještajne službe GRU, dok EU navodi da njime upravlja rusko ministarstvo obrane. Osnovan je radi zaštite plinskog carstva istaknutog poslovnog čovjeka Genadija Timčenka. Taj je oligarh bivši agent KGB-a i ima snažne veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

EU navodi da je Redut, iako je ranije bio povezan s aktivnostima u Siriji, sudjelovao u borbenim aktivnostima u Ukrajini, u blizini nuklearne elektrane Černobil i Harkiva, te je poduzimao izviđačke akcije prije agresorskog rata protiv Ukrajine. Također se povezuje s pokušajima atentata na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U prvim danima rata toj je skupini bila namijenjena posebna borbena misija. Trebali su predvoditi juriš na glavni ured službe državne sigurnosti Ukrajine, SBU u Kijevu, s ciljem eliminacije cjelokupnog vodstva ukrajinske kontraobavještajne službe. Redut podupire akcije koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te stabilnost i sigurnost u toj državi, navodi EU.

Kao jedan od osnivača grupe navodi se 54-godišnji Rus Anatolij Karazi, a on je također u 12. paketu sankcija uvršten na crnu listu Europske unije. Prema dostupnim podacima, Karazi je 'bivši član i šef obavještajne službe Wagnera'. Nevladina ruska udruga Gulagu.net svojedobno je objavila da se u čelništvu Reduta nalazi Srbin Davor Savičić, a on je navodno zapovijedao jednom od jedinica tijekom invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine. Mediji u BiH i Srbiji pisali su da je Savičić član Wagnera te je protiv njega podignuta optužnica u BiH zbog članstva u stranim vojnim formacijama. Označen je i kao jedan od glavnih kanala preko kojih su se Srbi odlazili boriti u Ukrajinu na ruskoj strani.

Fakel i Potok su dvije 'dobrovoljačke bojne' sastavljene 'uglavnom od zaposlenika državne energetske tvrtke Gazprom', donedavnog glavnog sponzora Lige prvaka. Prema podacima koje je navela Europska unija, Fakel i Potok su ruske privatne vojne tvrtke koje sudjeluju u borbenim operacijama u Ukrajini. Osnovala ih je i financirala, dakako, ruska energetska korporacija Gazprom, a uglavnom ih čini zaštitarski odjel te kompanije. EU navodi da su dragovoljačke bojne obučene i prebačene u Rostov na Donu te su raspoređene u različite postrojbe Rusije radi sudjelovanja u borbenim operacijama u Ukrajini.

Mnogima koji su upoznati s djelovanjem srpskih postrojbi u Domovinskom ratu i sukobu u Bosni i Hercegovini neće biti iznenađenje podatak da je tvrtku plaćenika Andrejevski križ (Križ svetog Andrije) stvorila Ruska pravoslavna crkva 2017. godine.

Gazpromove paravojne formacije Izvor: Društvene mreže / Autor: Scripps News/YT

Od tada nudi taktičku obuku ruskim borcima koji sudjeluju u ratu protiv Ukrajine. Nakon što borci završe obuku koju nudi Andrejevski križ, potpisuju ugovore s ruskim ministarstvom obrane ili Wagnerom. Štoviše, Andrejevski križ je stvorio svoje dragovoljačke bojne koje aktivno doprinose ruskom ratu protiv Ukrajine, navodi EU kao razlog zbog kojeg se našao na listi sankcioniranih.

Privatna vojna tvrtka Konvoj je pak privatni vojni subjekt koji navodno radi pod zapovjedništvom ministarstva obrane Ruske Federacije. Sjedište mu je na nezakonito anektiranom poluotoku Krimu i djeluje pod kontrolom šefa takozvane Republike Krim, Sergeja Aksjonova. Poduzima sigurnosne i vojne aktivnosti u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, posebno u području oblasti Herson, gdje su operativci Konvoja sudjelovali u borbenim aktivnostima, prikupljanju obavještajnih podataka i konsolidaciji ruske kontrole nad osvojenim teritorijem.

RSB grupa je ruska privatna vojna tvrtka koja doprinosi ratu protiv Ukrajine obučavanjem vojnika i jedinica specijalnih snaga. Borce te skupine čine profesionalno vojno osoblje i pričuvni časnici Glavne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga (GRU) i Federalne službe sigurnosti Ruske Federacije, dakle obavještajci. RSB grupa se u svojim aktivnostima oslanja na profesionalce s borbenim iskustvom stečenim tijekom vojne službe u Rusiji. Na svojoj službenoj web stranici navodi da 'nabavlja, koristi i skladišti oružje izvan Rusije'.

Carski vukovi je pak ruska privatna vojna tvrtka koja izravno sudjeluje u borbenim operacijama u Ukrajini. Navodni šef postrojbe je bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos i ambasador pri NATO-u - kontroverzni Dmitrij Rogozin. Nakon napuštanja pozicije u Roskosmosu, Rogozin je postao senator za područje okupirane Zaporižje, koje je Rusija anektirala, iako nema potpunu kontrolu nad teritorijem. Osim toga, ranjen je u ukrajinskom raketnom napadu na Doneck.

Robot Marker Izvor: Društvene mreže / Autor: CRUX/yt

Borci Carskih vukova sudjeluju u operacijama na područjima koja kontrolira Rusija u Ukrajini. Organizacija se pretežno sastoji od vojnotehničkih stručnjaka koji rade na razvoju oružja i eksplozivnih materijala u ime ruskih oružanih snaga. Osim toga, pružaju vojnotehničku pomoć jedinicama tzv. Donjecke Narodne Republike i Narodne Republike Lugansk te ih obučavaju u izviđačkim i jurišnim aktivnostima. Nadalje, dizajnirali su i testirali stotine primjeraka različitog oružja i eksploziva u ratu protiv Ukrajine. Tako su razvili tzv. Marker, robotski tenk koji služi za uništavanje ukrajinskih oklopnih vozila.

  • +14
Wagner Izvor: Profimedia / Autor: TASS / ddp USA / Profimedia