MEĐUNARODNO PRAVO

MVEP: Pozdravljamo usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

23.05.2024 u 19:21

Bionic
Reading

Hrvatska je u četvrtak pozdravila usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini UN-a, ističući kako Zagreb svoje stajalište temelji na poštivanju međunarodnog prava

Opća skupština UN-a ranije u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala "za".

"Pozdravljamo usvajanje rezolucije, Hrvatska svoje stajalište temelji na poštivanju međunarodnog prava. Međunarodni sud je još 2007. utvrdio kako je u UN-ovoj zaštićenoj zoni u Srebrenici počinjen genocid", kaže se u priopćenju MVEP-a.

  • +3
Opća skupština UN-a: Glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Zločin u Srebrenici je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid, kao i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ).

Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje 8.000 Bošnjaka.

sve osim nogometa