opća skupština un-a

Izglasana rezolucija o genocidu u Srebrenici, burne reakcije iz Srbije i RS-a

23.05.2024 u 17:32

Bionic
Reading

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin

Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala "za". Osim Srbije, protiv su bile Rusija, Kina i Mađarska te neke afričke i azijske države Kube, Nikaragve, Venezuele i Azerbajdžana.

Srbijanski mediji: Rezolucija je sramotna!

Srbijanski mediji pišu da je usvojena Rezolucija o Srebrenici ‘sramna‘, ‘skaredna‘ i ‘blamantna‘, a Srbiju nazivaju ‘moralnim pobjednikom‘.

''Ovo su pravi prijatelji Srbije! Ovih 18 zemalja je glasalo protiv srane rezolucije o Srebrenici', pisao je Informer. ''Blamantna većina! Sramna rezolucija o Srebrenici usvojena u UN-u, ali Srbija je moralni pobjednik', pisali su.

  • +3
Opća skupština UN-a: Glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Srbijanski Blic ovu je vijest objavio pod naslovom 'Rezolucija o Srebrenici usvojena tankim brojem glasova: Više protiv i suzdržanih, nego za!'.

'Sramotna rezolucija jedva izglasana, više suzdržanih i protiv nego za', piše Srbija danas.

Vučić: Predaja za nas nikada nije opcija! Ponosan na slobodnu Srbiju

Vučić je istaknuo da su 84 zemlje glasale za rezoluciju, ali 87 nije. "U bilo kojem nacionalnom parlamentu takav akt ne bi uspio".

Vučić je poimence zahvaljivao državama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane. Među zemljama EU-a, Mađarska je glasala protiv, a Slovačka, Grčka i Cipar bile su suzdržane.

Pogrešno su radili oni koji su ovo osmislili, ocijenio je Vučić, sve su učinili da bi ponizili Srbiju, ocijenio je Vučić.

On je i na instagramu objavio poruku: "Predaja za nas nikada nije opcija! Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod", uz fotografiju sa sjednice u New Yorku na kojoj sjedi ogrnut zastavom Srbije.

Dodik: 'Rezolucija je promašena. Propao im je plan'

Usvajanje Rezolucije komentirao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

'Gotovo 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili suzdržano. Ovo je promašena rezolucija, a to znači da je UN nije podržao. Njihov plan da Srbima nametnu genocid i moralnu diskvalifikaciju je propao', rekao je Dodik nakon usvajanja rezolucije.

Veleposlanik Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je nakon glasanja da je donesena politička rezolucija s ciljem da se demonizira jedan narod. 'Ali veći broj članica UN-a nije je podržao', rekao je, dodavši da je 'donošenje rezolucije Pirova pobjeda za njene sponzore'.

Predsjednik Srbije u dvorani se ogrnuo zastavom Srbije unatoč protivljenju predsjednika skupštine i zahtjeva osiguranja da je skine. Kako prenosi Tanjug, on im je poručio: 'Nitko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu'.

Vučić je uoči glasanja optužio Njemačku da ne govori dovoljno o holokaustu, prozvao je zbog zločina nad Srbima u dva svjetska rata i zamjerio što se u rezoluciji o Srebrenici ne govori o srpskim žrtvama. "Ovo je iznimno ispolitizirana rezolucija", rekao je Vučić koji očekuje da će dokument o Srenrenici otvoriti Pandorinu kutiju i da će uslijediti deseci novih rezolucija o raznim genocidima.

Njemačka veleposlanica pri UN-u Antje Leendertse je izjavila da se protiv rezolucije šire "lažne optužbe" i istaknula da je usmjerena samo protiv izravnih počinitelja genocida a ne protiv nekog naroda ili države, pa tako ni protiv Srbije. "Pozivam sve da pročitaju što u rezoluciji piše", rekla je Leendertse podsjetivši kako je amandmanom Crne Gore razjašnjeno da je riječ o individualnoj odgovornosti koja se ne može pripisivati nijednom narodu ni vjerskoj skupini.

Što piše u Rezoluciji?

Rezolucijom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. u Srebrenici. Taj je datum izabran u znak sjećanja na dan kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba okupirali zonu pod zaštitom UN-a i odmah nakon toga počeli su masovne likvidacije bošnjačkih muškaraca i dječaka dok su žene i djecu prognali.

U ostalih šest točaka osuđuje se negiranje genocida u Srebrenici i pozivaju države članice svjetske organizacije da poštuju sudski utvrđene činjenice o tom zločinu, uključujući da se na njega podsjeća u školskim programima.

Također se osuđuje veličanje osoba osuđenih ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.

Rezolucija ukazuje na važnost dovršetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i njihov dostojanstveni pokop te poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još uvijek na slobodi.

Dodik je ranije u četvrtak izjavio da Republika Srpska (RS) neće prihvatiti preporuke iz rezolucije. Ponovno je ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo i da je broj bošnjačkih žrtava znatno manji nego što je utvrđeno sudskim presudama.

"Mi to nećemo prihvatiti i nećemo obilježavati 11. srpnja", rekao je nakon sjednice vlade RS-a održane u Srebrenici i najavio je kako će zbog usvajanja tražiti potporu Srbije i neimenovanih prijatelja u inozemstvu za proces "razdruživanja" odnosno ukidanja BiH.

sve osim nogometa