ministrica o tragediji

Murganić o smrti djevojčice u Rovinju: Stručnjaci će reći mogu li roditelji skrbiti o njihovo još dvoje djece

09.07.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u utorak, komentirajući smrt četverogodišnje djevojčice u Rovinju koju ju je otac ostavio u automobilu na visokoj temperaturi, da će stručnjaci sada procijeniti koje su kompetencije roditelja da skrbe o njihovo još dvoje djece

'Riječki Centar za socijalnu skrb 'duboko je ušao u tu obitelj' čim se saznalo za ovaj tragičan slučaj, već kada se saznalo da je otac ostavio dijete u automobilu. Sada je na stručnjacima da procijene koje su kompetencije roditelja za skrb o ostalo dvoje djece i donesu odluke', rekla je Murganić novinarima nakon uručivanja službenih vozila obiteljskim centrima u nekoliko županija.

Murganić je napomenula da prije tog slučaja nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb u toj obitelji. 'Zaista ne možemo naći nikakvog razloga i nikakvog opravdanja za tu tragediju, ali nije centar bio upućen u tu obitelj', kazala je ministrica.

Komentirajući slučaj dvogodišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je završio u Klaićevoj bolnici uz sumnju u zlostavljanje, Murganić je izrazila zgražanje rekavši kako to 'ne može ljudskom umu biti pojmljivo'.

Istaknula je kako su dječaka sustavno zlostavljali jedna ili više osoba, a pritom ga je zanemarivala majka.

Majka i dadilja dječaka su u ponedjeljak uhićene i očekuje ih kaznena prijava. Dječaku će za sada pružiti skrb izvan obitelji, a rade se daljnje procjene.

Apel samohranim majkama i mladim obiteljima

Murganić je ponovno apelirala na sve samohrane majke i mlade obitelji koje imaju poteškoća u podizanju i odgoju djece da se obrate institucijama za savjet i pomoć.

'U ovom slučaju bilo bolje da se majka odmah obratila institucijama, rekla da traži posao i zatražila pomoć i smještaj za dijete. Sigurno bi se našlo adekvatnije rješenje za dijete, a majka bi s vremenom mogla kontaktirati sa svojim djetetom', kaže ministrica.

Zagrebački Centar za socijalnu skrb bio je u toj obitelji po rođenju djeteta i još nekoliko puta nakon toga.

Ravnateljica centra Tatjana Brozić Perić rekla je novinarima da je obitelj koristila jednu od niza usluga, ali ona nije bila vezana uz obiteljsko-pravnu zaštitu.

'Kriminalistička obrada je u tijeku, moramo vidjeti kako će to završiti u odnosu na majku i njenu širu obitelj. Mi radimo sveobuhvatnu obiteljsku procjenu, nakon čega ćemo predložiti mjere sudu. Vjerojatno ćemo predložiti da dijete ide u instituciju na kraće vrijeme', rekla je Brozić Perić.

Na pitanje je li se ranije moglo nešto primijetiti odgovorila je da takve vrste povreda svaka službena osoba koja dođe u kontakt s djetetom, bilo u zdravstvenim ili odgojno-obrazovnim institucijama, može i treba vidjeti.

'Kad je u pitanju Centar za socijalnu skrb i najmanja dojava bila bi dovoljna da se ode na teren i provjeri što se događa', rekla je i istaknula kako u tom slučaju to njima nije dojavljeno.