lidija brković

Muke po popisu stanovništva: Dosta popisivača je odustalo, rezerve su iscrpljene: Popisivači iz Slavonije i Karlovca morali ići u Istru

28.10.2021 u 21:38

Bionic
Reading

Šefica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković kaže da covid nije opravdanje za kašnjenje s popisom, no da je pandemijska situacija u kojoj se odvijao na terenu prilično otegotna okolnost.

'Bilo je više situacija, da su popisivači bili pozitivni. Mi smo uveli prilikom terenskog popisivanja da popisivači moraju imati covid potvrdu, popisivačima je, iako su se pristali testirati, bilo naporno dva do tri puta tjedno se testirati. Znam da ih je dosta odustalo, rezerve smo u nekim županijama iscrpili. Pričekali smo da u nekim županijama završe popisivanje i ponudili smo popisivačima da nastave popisivanje u drugim županijama. Naročito su se odazvali Slavonci i popisivači iz Karlovca koji su sada Istarskoj županiji. Osigurali smo im smještaj, neće biti tamo do 15.11., popis je gotovo pri samom kraju, no nismo još popisali sve jedinice i popis ćemo nastaviti dok ne popišemo sve jedinice', rekla je Brković za RTL.

Kaže da su, prema podacima stambenog fonda 2019. godinu, obišli 95 do 96 posto stambenih objekata. No, datum su zakazali takav jer „idu na sigurno“, a u obzir su uzeli praznike oko blagdana Svih Svetih, kada mnogi ponovo neće biti kod kuća.

Objasnila je i kako su popisivači imali dužnost obići sve stanove dva do tri puta. Ako bi i nakon toga zatekli prazan stan, tu su stambenu jedinicu bilježili kao nenaseljenu. No, puno je građana koji se još nisu popisali, a Brković kaže da ih stalno zovu. Ipak, telefonsko popisivanje se kao metoda trenutno ne koristi u ovom popisu.

Lidija Brković Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/Pixsell

"To je metoda koja se koristi u statističkim istraživanjima, ali mi ju nismo predvidjeli za ovaj popis jer smo izabrali potpuno novu metodu što se tiče popisa a to je cavi popisivanje. Prva faza nam je bila iznimno uspješna i popisalo se više od milijun i 600 tisuća građana republike Hrvatske", kaže.

  • +39
U Šibeniku popisivači spremni za terenski popis stanovništva Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

"Bio je slučaj jučer u gradu Zagrebu gdje je popisivačicu nazvala gospođa koja je bila u samoizolaciji, zbog toga se nije odazvala popisu, pitala je popisivačicu može li se popisati telefonski. Ne znam je li to učinila ali sigurno nije dobila tu uputu iz zavoda, oni svi imaju uputu da moraju obaviti intervju sa građanima kako bi se popisali", dodaje.

Kaže i kako novog produljenja datuma neće biti, a i kako se nada da će sve završiti do sljedeće tjedna nakon čega bi u najviše 60 dana trebali objaviti prve rezultate.