trebao završiti do kraja listopada

Vlada produžuje rok za provedbu popisa stanovništva

28.10.2021 u 11:14

Bionic
Reading

Vlada će odlukom produžiti rok za provedbu popisa stanovništva, doznaje se iz Vlade

Vlada će odlukom produžiti rok za provedbu popisa stanovništva, a točka s tom odlukom uvrštena je u dnevni red oko sat vremena prije početka sjednice Vlade. Iz Banskih dvora nisu prije sjednice Vlade htjeli obrazložiti razloge niti navesti rok na koji se produljuje popis, ali s obzirom na informacije koje su objavljivali mediji, prethodno produženje do kraja listopada nije jamčilo da će popis biti završen.

Popis stanovništva trebao je biti završen 17. listopada, no rok je bio produžen do kraja mjeseca, a sad se postavlja pitanje hoće li se uspjeti obaviti i u tom roku, pisao je Dnevnik.hr u srijedu. Pojavile su se informacije da neki popisivači nude građanima opciju da ih popišu telefonski.

>>> Popis stanovništva neće završiti na vrijeme? Počelo se popisivati - telefonski

Kako je tportal pisao 14. listopada, kada je prvi put produljen rok za dovršenje popisa, a tu je odluku donio Državni zavod za statistiku, odluka o produljenju provedbe Popisa 2021. donesena je zbog procjene da do 17. listopada neće biti popisane sve popisne jedinice definirane Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj.

  • +39
U Šibeniku popisivači spremni za terenski popis stanovništva Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Zbog specifičnih okolnosti u kojima se provodi popis produljenje provedbe terenskog popisivanja omogućit će popisivačima koji su na terenu da obave popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane osobnim intervjuom sa stanovništvom pomoću elektroničkih uređaja te da izvrše kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi popisa.

'Stoga građani ne trebaju brinuti da popisivači neće obići njihova kućanstva', poručili su tada iz DZS-a.

Najavili su da će prve rezultate popisa stanovništva u Hrvatskoj objaviti 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačne rezultate u skladu s rokovima koji će biti definirani programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka.