ŠTO ĆE BITI S KOALICIJOM?

Muk Mosta i HDZ-a o trzavicama u HSS-u: Jambo je njihov problem

08.02.2016 u 12:30

Bionic
Reading

Svojevrsnim pomilovanjem Stipe Gabrića Jambe u HSS-u, po svemu sudeći, ništa se neće promijeniti unutar Domoljubne koalicije. Jambo je HSS-ov problem, smatraju u Mostu, dok u HDZ-u samo promatraju događaje unutar HSS-a. Hoće li događaji s Jambom pozicije koštati i HSS-ovog šefa Branka Hrga, tek treba vidjeti, kao i hoće li njegov eventualni odlazak s čelnog mjesta poremetiti koalicijske odnose

Nakon što je za vikend Predsjedništvo HSS-a većinom glasova prihvatilo žalbu predsjednika dubrovačko-neretvanskog HSS-a Stipe Gabrića Jambe na odluku o suspenziji, o svemu se oglasio i šef stranke Branko Hrg koji je prvotno i donio odluku o suspenziji. U svom statusu na Facebooku Hrg je jučer napisao kako će odluke stranačkih tijela poštovati. 'Protiv Jamba osobno nemam ništa, no on za mene nije moralna politička vertikala! Ovo je vrijeme kad se borim da se HSS što bolje pozicionira unutar Hrvatskog sabora i Vlade i time se najviše bavim. Nažalost ambicije pojedinaca na unutarstranačkim izborima stavljaju u drugi plan interese stranke. Ne zamjeram im napade na mene, pozivam ih na korektnu utakmicu koja se treba odigrati isključivo unutar stranke', poručio je Hrg na Facebooku.

U drugim javni nastupima apostrofirao je svog protukandidata za predsjednika Nenada Matića, koji 'koristi Jamba kao moralnu vertikalu preko koje misli dokazivati kako predsjednik nema podršku stranke'.

Za odgovor nije dugo trebalo čekati. 'Većina članova Predsjedništva glasala je za to da se ukine suspenzija. Oni imaju svoja razmišljanja i mislim da nitko od njih ne može donositi odluke da ga netko prisili na to. Predsjednik stranke Hrg sada se loše očituje o jednom predsjedniku županijske organizacije (op. a., Stipi Grabriću) koji mu je prije četiri godine bio dobar. Nije dobro da u pitanje dovodi njegovu moralnost. Ako ima takav stav oko Jamba, onda se mora zabrinuti da je u slučaju Jambe preglasan. Preglasan je i kod zamjenskog mandata u Saboru. To sve pokazuje da Hrg nema većinu u Predsjedništvu. Ovo nema veze s izbornom kampanjom nego s lošom situacijom unutar HSS-a i načinom vođenja jer je ljudima prekipjelo i jer je Hrg izgubio povjerenje u donošenju odluka', objašnjava za tportal predsjednik zagrebačkog HSS-a i kandidat za predsjednika stranke Nenad Matić.

Podsjetimo, Hrg se odlučio na suspenziju Gabrića nakon što se bivši metkovski gradonačelnik javno žestoko obrušio na koalicijskog partnera Most nazvavši ih sektom, a zajedno s Domoljubnom koalicijom i foteljašima. Iako Gabrić ostaje u HSS-u, pretendent za šefa stranke Matić ne vjeruje da će to utjecati na koalicijske odnose HSS-a s Mostom.

'Mi ćemo i dalje surađivati jer to nije bio stav stranke nego osobni stav Jambe koji je s njima loš na lokalnoj razini, gdje oni podnose krivične prijave jedni protiv drugih te se oni bore za iduće lokalne izbore. Problem je to što je predsjednik stranke Hrg trebao oduzeti riječ Jambi na sjednici Predsjedništva gdje je također rekao što misli o Mostu i tu ga se trebalo upozoriti da ne može tako govoriti. Trebalo je više razgovora s Jambom prilikom skidanja s liste pa ne bi bilo tolike gorčine. Kao predsjednik ću razgovarati s ljudima i svakodnevno se nalaziti s njima. Kao i u slučaju Jambe, čut ću ga i amortizirati negativne učinke', kazao nam je Matić.
Ni sam Hrg ne vjeruje da ćeponištenje suspenzije Jamba utjecati na odnose s Mostom. 'Vjerojatno bi to željeli politički protivnici, a vjerojatno i dio javnosti. Možda čak i pojedinci u HSS-u, ponavljam: pojedinci, i to zato što se ovdje ne radi o Stipi Gabriću Jambi nego o malim pokvarenim igricama pojedinaca u kontekstu unutarstranačkih izbora. Gospodin Gabrić, slikovito rečeno, prošao je kroz crveno, za to mu je napravljena prijava koja ima svoju proceduru. Činjenica je da on ne bi bio izbačen iz stranke ni da mu žalba nije prihvaćena nego bi se protiv njega vodio stegovni postupak moguće s istim ishodom, opomenom ili isključenjem. Da bi bilo još jasnije, za usvajanje žalbe glasalo je samo četvero županijskih predsjednika HSS-a od ukupno 21. Ne vidim razlog za neku štetu unutar Domoljubne koalicije, a pogotovo kad je u pitanju Most. Sve to treba sagledavati u kontekstu izgubljenih lokalnih izbora u Metkoviću i činjenici da Gabrić Jambo nije bio na listi. U tom dijelu ga razumijem kao čovjeka. No sve će se to srediti po završetku unutarstranačkih izbora koji se održavaju 19. ožujka', poručio je za tportal HSS-ov predsjednik Branko Hrg.

Koalicijski partneri samo promatraju trzavice u HSS-u

Na ukidanje suspenzije Jambu ne osvrću se pretjerano ni u Mostu. 'Nemamo komentara na odnose u drugim strankama niti nama išta znači činjenica što je gospodin Gabrić član HSS-a i što mu je prihvaćena žalba. On je isključivo njihov problem, problem HSS-a', poručio je za tportal glasnogovornik Mosta i član Nacionalnog vijeća Nikola Grmoja.

Ništa više o Jambu i nadolazećim unutarstranačkim izborima u HSS-u nisu htjeli komentirati ni u HDZ-u. 'S pozornošću pratimo zbivanja u HSS-u. HSS je strateški partner HDZ-a i vjerujemo da će prevladati sve izazove koji pred njima stoje vezano uz unutarstranačke izbore i da ćemo nastaviti izvrsno surađivati', poručio je za tportal član HDZ-ovog Predsjedništva Gordan Jandroković.

Naime, već 19. ožujka HSS očekuju stranački izbori. Osim Hrga, kandidat za čelnu funkciju u stranci je i Nenad Matić. Dok koalicijski partneri nemaju komentara o tome hoće li eventualan odlazak Hrga s čela stranke utjecati na odnose unutar koalicije, Matić za tportal kaže da bi i s promjenama u vrhu stranke barem zasad sve ostalo isto.

'Pozicija HSS-a u Domoljubnoj koaliciji ostaje ista, ali moramo vidjeti što će se događati ako se ukidaju općine ili ako se manje izdvaja za selo. U tom slučaju morat ćemo raspravljati o svakoj točki', poručio je Matić.

415291,414224,411939,411464