sjednica sabora

Mrsić raspalio po Vladi i Paviću: Lažu i zastrašuju građane, 45 milijardi kuna ne postoji!

07.05.2019 u 10:27

Bionic
Reading

Posljednji tjedan prije nego što odu na pauzu zbog europskih izbora, saborski zastupnici ponovno su započeli stankama

Mirando Mrsić iz Demokrata u stanci se osvrnuo na mirovinsku reformu. Kazao je kako ministar rada Marko Pavić plaši građane kampanjom da će, uspije li referendum, ostati bez 45 milijardi kuna.

'Radi se o čistoj laži. On ismijava ljude, i to na njihov račun, na račun iz proračuna. To je predizborna kampanja kojom se krše izborni zakoni. Krši se zakon o referendumu, krši se dobra praksa u Hrvatskoj', kazao je Mrsić.

Podsjetio je na pitanja koja je postavio i ministru Paviću, ali i premijeru Andreju Plenkoviću, a nije dobio odgovore na njih. 'Poručujem građanima, nemojte da vas Pavić, Plenković i Vlada lažu. 45 milijardi ne postoji, to je nešto što je Vlada izmislila da bi zastrašila građene', rekao je Mrsić.

Požalio se kako mu vlada nije odgovorila na pitanje tko od ministara koristi sustav e-građana. Vlada mu je odbila to odgovoriti, pozvavši se na GDPR, kazao je Mrsić. 'Očito da ne koriste niti jedan jer da koriste onda bi naveli. Nisam tražio lozinke, nego sam samo tražio broj ministara koji koristi taj sustav', dodao je.

'Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. To je poslovica koja se najbolje može primjeniti na HDZ', poručio je na početku svoje stanke SDP-ov Gordan Maras.

Pobrojao je, kako kaže, afere ministara koji ne mogu objasniti ogromnu imovinu koju su stekli. Ta imovina je, dodaje, uvijek povezana s nekim poduzetnicima koji su ministrima prijatelji.

'Sjetite se ministrice Žalac i njenog Mercedesa. Slučajno je tu bio poduzetnik Jolly, koji je radio s HBOR-om i koji je dobar prijatelj s ministrom Marićem. Nakon toga Goran Marić kupuje od svog prijatelja, koji ima poslovni odnos s ministarstvom, kuću koja je procjenjena više nego što je u imovinskoj kartici. Danas čitamo da je ministar Tolušić prijavio 153 kvadrata kuće, a zapravo ima 330 kvadrata. Ali to nije sve, čitamo i da je kuću gradila tvrtka koja je bila u poslovnom odnosu s Virovitičko-podravskom županijom', kazao je Maras.

'Očito je da ministri koriste svoje pozicije kako bi povećali svoju imovinu. Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada. Samo je drugačiji model od prije 20 godina. HDZ je ista ona stranka iz 90-ih, stranka koja je provela najveću pljačku u Hrvatskoj. Samo su metode drugačije. HDZ je stranka opasnih namjera, to je stranka koja ne mijenja ćud', rekao je Maras.

HDS-ov Branko Hrg apelirao je pak na vladajuće da zakonski reguliraju neradnu nedjelju. 'Neradna nedjelja vrlo je bitan segment natalitetne politike. I nije endem u okruženju, i susjedne zemlje imaju neradnu nedjelju. Ako želimo čuvati obitelj i ako želimo da majke brinu o svojoj djeci, onda imamo veliku mogućnost olakšati im život', kazao je Hrg.

Na mirovinsku reformu i referendum se osvrnula GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš. 'Ako HDZ i Crkva žele da referendum prođe, onda će se moći skupljati potpisi pred crkvama. Ako se ne želi da referendum prođe plaše se građani, financiraju se spotovi za koje nitko ne zna čemu služe', poručila je Mrak-Taritaš.

Vlada provodi informativnu kampanju, poručio je HDZ-ov Branko Bačić, osvrnuvši se na referendum i mirovinsku reformu.

'To je radila prije nego što su sindikati krenuli s referendumskom inicijativu. Sindikati provode tu referendumsku inicijativu u vrijeme predizborne kampanje, uz obilatu logističku i političku potporu oporbe. Zanimljivo da ta činjenica sindikatima ne smeta', poručio je Bačić.

Podsjetio je da će Ustavni sud danas raspravljati o kampanji Vlade, kazavši da preporuke Venecijanske komisije nigdje ne govore o tome da u predreferendumskoj fazi Vlada kampanju ne smije financirati javnim novcem.