NAGODBA S USKOKOM

Mravku godina i pol zatvora zbog mita za HDZ

Ivan Mravak

Ivan Mravak

Izvor: Pixsell / Autor: Krunoslav Petric/24sata

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio je u ponedjeljak ujutro nagodbu s USKOK-om priznajući da je 2007. po nalogu bivšega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio donaciju, ustvari mito od 600.000 kuna, u zamjenu za zatvorsku kaznu od godine i šest mjeseci, neslužbeno doznaje Vjesnik

Nagodbom s Mravkom USKOK je dobio prvu osobu koja će se, nakon što je osuđena u drugom predmetu, pojaviti kao svjedok tužiteljstva u slučaju Fimi media, jer iako nagodba nije izravno vezana uz slučaj Fimi media, taj predmet jest.

Riječ je o slučaju Monting PIM, a Mravak je bio osumnjičen da je zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem te članom Uprave HEP-a Željkom Kljakovićem Gašpićem u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PIM Ante Matića i Ljube Bušića zatražio i primio 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Podmićivanje je 'pokriveno' kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovničke radove.

Vjesnik je također neslužbeno doznao da su se Matić i Bušić već ranije nagodili s USKOK-om za uvjetne kazne jer su bili davatelji, a ne primatelji mita, što je blaža kvalifikacija. Nedugo nakon uhićenja Bušić je istražiteljima kazao da nije riječ o klasičnom mitu, nego je novac zatražen kao donacija HDZ-u, a potom je vrlo brzo istu priču potvrdio i Mravak rekavši da je sve od njega zatražio Barišić. Nakon što je uhićen u jesen 2010. godine, čitavu stvar je potvrdio i sam Barišić rekavši da je 600.000 kuna predao Mravak.

Istraga je prije nekoliko mjeseci bila spojena sa slučajem Fimi media, no nedavno je USKOK protiv Mravka, Čubelića, Kljakovića Gašpića, Bušića i Matića podignuo zasebnu optužnicu u kojoj ih se izrijekom tereti da su pribavili 600.000 kuna u korist HDZ-a, a ta je transakcija navedena i kao dio istražnog naloga protiv Ive Sanadera, ali i pravne osobe HDZ-a u slučaju Fimi media.

BEZ SLUŽBENE POTVRDE (ZASAD)

Mravkov branitelj Branko Šerić danas nije niti potvrdio, niti opovrgnuo nagodbu, no za Hrvatski radio neizravno je dao potvru, kazavši da ječitav ovaj postupak rezultat iskaza njegovog branjenika koji je od prvogdana govorio istinu. Samu nagodbu nije želio komentirati jer čekasjednicu optužnog vijeća. Ipak dodao je da s obje strane postoji dobravolja da se ona ostvari.

 

U USKOK-u se nije mogla dobiti nikakva informacija, a šuti o je i odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj.

Inače, čitav je slučaj, piše Vjesnik, otkriven nakon Mravkove smjene jer je Čubelić, inzistirajući na tome da se poslovi s Monting PIM-om nastave, kao i plaćanje provizije, sa svime upoznao novog predsjednika Uprave Lea Begovića, koji je naizgled pristao na nastavak poslova, no zapravo se obratio USKOK-u i snimao razgovore s Čubelićem.

Nagodbu bi uskoro trebalo formalizirati i optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu jer je, prema novom Zakonu o kaznenom postupku, sud dužan jedino provjeriti jesu li uvjeti nagodbe zakoniti i jesu li dogovorene kazne u zakonskom rasponu te ih, ako jesu, mora potvrditi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi