PRODAJA 'JEFTINE' STRUJE

Mravak traži da mu se sudi zajedno sa Sanaderom

18.12.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Obrana bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka zatražila je danas da se optužnica kojom ga se tereti da je s dvojicom suradnika oštetio tu javnu tvrtku spoji s posljednjim slučajem protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u kojem je optužen da je prodajom jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju HEP-u nanio štetu od čak 650 milijuna kuna

'Kako je riječ o istom slučaju u kojem se Sanadera tereti da je poticao Mravka na prodaju jeftine struje na današnjoj sjenici optužnog vijeća tražilo smo da se postupci spoje', kazao je Hini Mravkov odvjetnik Branko Šerić.

Posljednja optužnica protiv Sanadera na sud je stigla sredinom rujna, a sjednica optužnog vijeća na kojem bi ju trebalo potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu još nije zakazana.

Nakon što je u veljači prošle godine u tužiteljstvu ispitan o ovom slučaju Sanader je ustvrdio je da je riječ o 'političkom progonu' jer je struja TLM-u i Aluminiju prodavana temeljem zakonitih vladinih odluka. 'Riječ je o odlukama vlade i moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vrijeme socijalističke Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže. Brodogradnji smo pomagali izravno iz proračuna s izravnim subvencijama, nekima smo pomagali kroz jeftiniju struju. U slučajevima TLM-a i Aluminija Mostar postoji taj politički aspekt koji se ne smije zanemariti', kazao je tada Sanader, ističući da su odluke bile utemeljene i u političkom programu kojim je dva puta dobio izbore.


Optužnica protiv bivšeg šefa HEP-a podignuta je još u siječnju 2012. a osim Mravka optuženi su i njegov bivši savjetnik, umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić. Danas je Kapularova obrana zatražila da se postupak protiv njega izdvoji jer se ne odnosi na prodaju 'jeftine struje', o čemu će odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Kapulara se tereti da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja od 41 tisuću kuna, a Mravak je optužen i da je u dogovoru s Jurčićem odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja te optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage, a dođe li do suđenja trebali bi biti ispitani kao svjedoci.