GDJE JE 740.000 KUNA?

Mravak sindikalnom šefu dao auto i zaposlio ženu

Bionic
Reading

Područna koordinacija Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Split (HES) jučer je Općinskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika HES-a Dubravka Čorka zbog, kako se navodi, pljačke sindikalne članarine sa središnjeg računa HES-a u iznosu od 740.700 kuna

SPLIT - Naime, u travnju ove godine e-mailom su članovi Središnjeg odbora HES-a obaviješteni o pronevjeri novca koju je učinila Čorkova tajnica kojoj je, tvrde splitski sindikalisti, Čorak samovoljno, bez odluke i znanja Središnjeg odbora, omogućio trajno raspolaganje sredstvima sindikata preko bankovne kartice, piše Slobodna Dalmacija.

'S obzirom na to da Nadzorni odbor HES-a još nije napravio potpunu kontrolu za razdoblje od 2006. do 2009, možemo pretpostaviti da se radi o iznosu većem od milijun kuna opljačkanog novca sa središnjeg računa sindikata, bez da je Središnji odbor donio odluku da tajnica raspolaže karticom. Područna koordinacija Dalmacije traži Čorkovu neopozivu ostavku', rekao je Slavko Grcić, predsjednik Područne koordinacije.

Smijeniti Čorka može samo Skupština, koja se ne može sazvati jer su, tvrde, u Središnjem odboru njegovi oponenti redovito nadglasani, a sljedeća izborna Skupština je tek za godinu dana. HES je, nastavlja Grcić, do sada surađivao s bivšim predsjednikom Uprave HEP-a Ivanom Mravkom, i to na način da je Mravak Čorku dodijelio na trajno korištenje novi automobil koji vozi i danas, a sve bez odluke Središnjeg odbora.

Također, Grcić navodi kako je Čorak dobio od Mravka i Ininu karticu za gorivo na trajno korištenje, službeni mobitel HEP-a, a njegovoj je supruzi osigurao posao u tvrtki, dok je njemu osigurao posao u HEP ODS-u. Zauzvrat, Čorak je amortizirao zahtjeve sindikata vezane uz prestanak financiranja nogometnih klubova, dok istodobno monterima plaća već deset godina nije porasla, kao i cjelovito informiranje o poslovanju tvrtke.

'Sve što smo naveli ima za cilj vratiti narušeni ugled HES-a, a to je i jamstvo pozitivnom poslovanju HEP-a i njegovu očuvanju kao jedine preostale hrvatske strateške tvrtke u državnom vlasništvu', zaključio je Grcić.

Koordinacija Dalmacije preporučila je članovima uskraćivanje plaćanja članarine na centralni račun s kojeg je navodno ukraden novac sve dok se ne utvrdi krivac. Devet podružnica HES-a 20 posto članarine uplaćuju na žiroračun Podružnice Elektrodalmacije Split, a novac se zamrzava dok se ne završi ovaj slučaj.