MULJAŽE U HEP-U PO NALOGU S VRHA?

Mravak se prestao braniti šutnjom i progovorio

19.08.2010 u 22:39

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak u četvrtak je tri sata proveo na ispitivanju u USKOK-u. Njegov novi odvjetnik Branko Šerić novinarima je samo kratko rekao kako se njegov klijent nije branio šutnjom već istinom

Mravak je nakon ispitivanja vraćen u Remetinec gdje se nalazi zbog sumnje da je prodajom jeftine struje šibenskom TLM-u HEP oštetio za 600 milijuna kuna.

U novoj istrazi Mravka se tereti da je zajedno s direktorom HEP Opskrbe Ivanom Mrljakom nekim tvrtkama struju nelegalno davao po povlaštenoj tarifi. Iako odvjetnik Šerić nije bio rječit, Večernji list piše kako je Mravak USKOK-u rekao da je samo radio po nalogu s vrha.

USKOK tereti Mravka i Mrljaka, koji je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode, da su se od listopada 2008. do rujna 2009. godine udružili s više osoba iz dvaju dioničarskih društava kojima je isporučivana struja po povlaštenim cijenama te im je na taj način na štetu HEP-a pribavljena dobit od 6,3 milijuna kuna. Navodno je riječ o tvrtkama iz Dioki grupe, koja je u većinskom vlasništvu riječkog poduzetnika Roberta Ježića.

On je potvrdio da su 'njegovi ljudi iz Diokija prije 20-ak dana bili na razgovoru u policiji'. Sam je priznao da ima partnerski odnos s HEP-om.

Osim jeftinije struje, Mravak se sumnjiči da je Diokiju, bez odluke Uprave HEP-a, dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana i kamatom od 10,5 posto.