novi ugovor

Mrak Taritaš: Zahvaljujući Vladi Crkva sada može izmišljati svoju imovinu

17.01.2024 u 16:15

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) ustvrdila je u srijedu na novi ugovor, koji je Vlada kako je rekla "potiho" potpisala s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) Crkvi osigurava da nitko ne može osporavati njezinu imovinu

Sporazum o utvrđivanju sljedništva pravnih osoba Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj potpisan je 30. studenoga, a riječ je o tome da se Crkva osigura da nitko ne može osporavati ni jednu njezinu tvrdnju o tome što je crkvena imovina, koliko je ima i što je država sve dužna vratiti, kazala je Mrak Taritaš u slobodnom govoru.

"To, kad je imovina u pitanju, znači da je odsad pa zauvijek crkvena imovina ono što Crkva kaže da je i da država to bespogovorno priznaje na temelju potvrde koju je izdala crkvena vlast. Nema rokova, nema popisa onog što dugujemo, nema mogućnosti osporavanja potvrde koju izdaje Crkva. Odsad pa zauvijek Crkva može doslovno, ako to želi, izmišljati što je njezina imovina i naša će država bez pogovora svu tu imovinu predati”, dodala je zastupnica.

Ističe da je sporazum potpisan potiho, daleko od očiju javnosti, gotovo zavjerenički.

"Kakva je to Vlada, kakav je to premijer, kakvi su to ministri koji potpisuju konspirativne ugovore na štetu svoje zemlje i svojih građana”, upitala je i zaključila da su spremni sve prodati za svoje interese, a ovaj put je to eventualna pobjeda na izborima.

Marin Miletić (Klub Mosta) upozorio je na podizanje najmnine Hrvatske pošte korisnicima njezinih stanova. Riječ je o 70 stanova u kojima više od 30 godina žive radnici pošte, većina su umirovljenici, udovice i osobe s invaliditetom i sada im Hrvatska pošta podiže najama sa 120 na 600 eura mjesečno, kazao je.