nije rasvijetljena

Njemačka Katolička crkva želi rasvijetliti svoju ulogu u progonu Roma

17.01.2024 u 15:41

Bionic
Reading

Njemačka Katolička crkva želi rasvijetliti vlastitu ulogu u progonu Roma i Sinta tijekom Drugog svjetskog rata, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u srijedu

"Uloga Katoličke crkve u vezi s progonom i masovnim ubojstvima Roma i Sinta za vrijeme nacionalsocijalističkog režima još uvijek nije dovoljno rasvijetljena. Zato se želimo založiti za intenzivnije znanstveno istraživanje na tom području", rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Baetzing nakon razgovora s predsjednikom Središnjeg vijeća njemačkih Sinta i Roma Romanijem Roseom.

Baetzing je rekao kako do sada postoje samo pojedinačne studije o ulozi njemačke Katoličke crkve u progonu manjine Sinta i Roma tijekom nacionalsocijalizma te da je konačno potreban "opsežniji pregled".

"Mi smo to dužni ljudima kojima je tada učinjena nepravda, koji su deportirani i ubijeni. A dužni smo i našoj braći i sestrama manjine Sinta i Roma, koji se još i dan danas bore za priznanje", rekao je Baetzing.

Rose je rekao kako je dublje istraživanje na temu odnosa Katoličke crkve i Sinta i Roma potrebno zbog toga što su mnogi Sinti i Romi katoličke vjere tada "uzaludno tražili pomoć Crkve".

"Mnogi Sinti i Romi su tražili pomoć od Crkve, ali su u mnogim slučajevima odbijeni i ostavljeni na cjedilu", rekao je Rose. On je naveo kako je i njegov otac uzaludno pokušavao pronaći zaštitu tadašnjeg minhenskog nadbiskupa Michaela Faulhabera.

Prema znanstvenim procjenama, tijekom nacionalsocijalističkog režima je ubijeno do pola milijuna pripadnika manjine Sinta i Roma. U Njemačkoj danas živi 70 do 150 tisuća Roma i Sinta, kako se nazivaju pripadnici romske zajednice koji već stoljećima žive na njemačkom govornom području.