bira se ih se deset

Mrak-Taritaš: Ograničimo reizbor ustavnih sudaca na jedan mandat

13.06.2024 u 14:17

Bionic
Reading

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš pozvala je u četvrtak sa saborske govornice sve stranke da konsenzusom prije izbora deset novih ustavnih sudaca, što Saboru predstoji idućih mjeseci, dogovore promjenu i ograniče njihov reizbor na samo jedan mandat, čime bi, smatra ojačali tu instituciju

"Ustavni suci imaju ogromnu moć, kao što smo nedavno vidjeli u našoj državi mogu čak i prijetiti da će poništiti volju birača na izborima. Treba priznati da su odluke koje su donosili po pitanju prava sloboda i ljudskih sloboda uglavnom bile dobre, no problem imaju kada treba odlučivati protiv vlasti, HDZ-ove vlasti", kazala je u slobodnom govoru zastupnica Mrak-Taritaš govoreći o imenovanju novih ustavnih sudaca koje narednih mjeseci predstoji Saboru.

Naime, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav danas je donio odluku o raspisivanju poziva za izbor novih sudaca Ustavnog suda, s obzirom na to da je za deset od 13 sudaca istekao prošlog tjedna mandat, koji će biti ovih dana objavljenih u Narodnim novinama, nakon čega će kandidati imati 30 dana za prijavu.

"Ustavni sud nije isključivo pravno nego velikim dijelom i političko tijelo, zato većina zemalja prakticira neki oblik stranačkog dogovora dok neke otvoreno primjenjuju uravnoteženu diobu između stranaka i nitko ne propituje stručnost i nepristranost tako izabranih sudaca", rekla je zastupnica dodavši kako, nažalost, kod nas ustavni suci nisu ni stručni ni nepristrani.

A rješenje za jačanje Ustavnog suda vidi u skraćivanju mandata ustavnih sudaca na samo jedan. "Ne možemo zabraniti da se oni koji su se bavili politikom kandidiraju, ali možemo ograničiti reizbor sudaca na jedan mandat. Pozivam sve stranke u Saboru da konsenzusom unesemo takvu promjenu u Ustav prije nego izaberemo suce", poručila je Mrak-Taritaš.

Mostov Marin Miletić kritizirao je za govornicom najavljenu reformu strukovnog obrazovanja.

"Učitelje se birokratizira, a djecu sustavno okrnjuje. U javnom savjetovanju imamo niz kurikuluma, nastava povijesti je za 50 posto ukinuta. Učenici srednjih strukovnih škola imaju zakonsko pravo na cjelovito obrazovanje - povijest, biologiju, politiku i gospodarstvo, što im je sada 'skresano'. Idu u strukovnu školu, ali moraju imati opću kulturu", naglasio je i najavio krajem lipnja tematsku sjednicu Odbora za obrazovanja na tu temu te pozvao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih da uvaže primjedbe koje su podnijeli profesori.

Inicijativu je pohvalio i podržao član vladajuće većine, zastupnik Domovinskog pokreta Krešimir Čabaj, naglasivši kako je šira rasprava o reformi strukovnog školstva itekako potrebna.

"Postoje teme koje nadilaze stranačku pripadnost, a jedna od njih je i ova", kazao je.

A najavio je, s obzirom na to da dolazi iz Slavonije, kako će inzistirati da se međunarodni željeznički koridor 5C priključi na koridor 10, kojim bi se, istaknuo je, ubrzalo putovanje stanovnika Osječko-baranjske županije do glavnog grada.