odbacili optužbe

Možemo! i Zagreb je NAŠ! prozvali Mlinarića za lažnu prijavu radi političke promidžbe

13.05.2021 u 16:40

Bionic
Reading

Stranke Možemo! i Zagreb je NAŠ! odbacile su u četvrtak optužbe saborskog zastupnika Domovinskog pokreta (DP) Stipe Mlinarića Ćipe da se ilegalno financiraju novcem iz inozemstva, prozvavši ga da ih je lažno prekršajno prijavo u svrhu političke promidžbe.

"Nakon plaćenih oglasa s lažima o kandidatu Tomislavu Tomaševiću ovih dana je prljava kampanja za lokalne izbore u Zagrebu dosegla svoj vrhunac", priopćile su te dvije stranke nakon što je Mlinarić pred DORH-om izvijestio novinare da je podnio kaznenu prijavu protiv Tomaševića i dvije stranke zbog nedopuštenog financiranja političkih aktivnosti novcem iz inozemstva.

Možemo! i Zagreb je NAŠ! kažu da je Mlinarić namjerno obmanuo javnost tvrdnjom kako je podnio kaznenu prijavu, a zapravo je podnio prekršajnu prijavu. "I sam pogled na sadržaj prekršajne prijave pokazuje da nema nikakvog temelja ni dokaza te da je pravno nepismena", poručili su.

Smatraju da je prijava podnesena samo 36 sati prije predizborne šutnje kako bi se skrenula pozornost javnosti sa "slučaja anketa", u kojem Domovinski pokret blati Tomaševića i neke druge kandidate.

Napominju da su prošlog tjedna dobili stotine prijava građana kako neka agencija provodi “anketu”, a zapravo koristi priliku da blati i iznosi laži o Tomaševiću. Slučaj su 5. svibnja prijavili Državnom izbornom povjerenstvu, a ovog tjedna se ispostavilo da su slično iskustvo doživjeli svi kandidati osim predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Osim toga, HAKOM je objavio da je telefonski broj s kojeg se organizirano poziva građane i blati Škorine protukandidate koristi tvrtka Akter - public koju je za kampanju unajmio Domovinski pokret.

"Naša kampanja za lokalne izbore u Zagrebu, kao što se vidi u privremenom financijskom izvještaju koji je dostavljen i DIP-u, financira se iz prihoda koje kao stranke zastupljene u Hrvatskom saboru i Gradskoj skupštini imamo iz državnog i gradskog proračuna te donacija građana", poručili su Možemo! i Zagreb je NAŠ!, navodeći da su njihovi izvještaji svake godine dobili pozitivno tj. bezuvjetno mišljenje Državne revizije.

Ističu da se iz privremenog financijskog izvještaja vidi da u izbornoj kampanji u Zagrebu imaju čak 10 puta više građana donatora od HDZ-a, kao druge po redu stranke, dok najapsurdnijim dijelom prijave smatraju tvrdnje da prikrivaju troškove oglašavanja. Naime, oni su prijavili drugi najveći iznos potrošnje u kampanji dok su Domovinski pokret i Miroslav Škoro u privremenom izvještaju prijavili da u kampanji nisu potrošili ni kunu.

Zaključuju kako je iz svega jasno da je riječ o lažnom prijavljivanju u svrhu političke promidžbe Domovinskog pokreta i Škore samo nekoliko dana prije izbora, stoga će protiv Mlinarića i Domovinskog pokreta pokrenuti odgovarajuće pravne postupke, budući da je "takva instrumentalizacija hrvatskog pravosuđa za političku promidžbu nekoliko dana pred izbore bez presedana".