'sindrom bandić' ili...?

Može li 'uspješna gubitnica' Mrak Taritaš zaigrati ozbiljniju političku igru?

05.06.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Od svih gubitnika u velikim bitkama u drugom krugu lokalnih izbora najmanje će političke štete, čini se, imati Anka Mrak Taritaš. Štoviše, dosad najopasnija izazivačica 'vječnog' gradonačelnika Zagreba Milana Bandića mogla bi čak profitirati od svog izbornog poraza, no politički analitičar Žarko Puhovski za tportal upozorava i na ograničavajuće faktore

O njoj se već govori kao o novoj šefici HNS-a te o političkoj figuri oko koje bi se u bliskoj budućnosti mogla okupiti cijela lijevo-liberalna politička scena.

Izlazi li Anka Mrak Taritaš iz ringa jača nego što je bila unatoč porazu od Milana Bandića, pitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog.

'U politici postoji ta tradicija uspješnih gubitnika, onih za koje se smatra da su jako puno napravili u porazu', tvrdi Puhovski. To, objašnjava, pokazuje tri stvari.

'Prvo, da se od nje zapravo nije ni očekivala pobjeda jer bi se inače njezin poraz drukčije tretirao. Drugo, da su pronađeni objektivni čimbenici za poraz, a koji nisu vezani uz nju.

I treće, možda u ovom slučaju i najvažnije, da se smatra kako je ovaj poraz dovoljno ljudi mobilizirao na stranu Mrak Taritaš tako da se nju može smatrati kandidatom za budućnost', kaže Žarko Puhovski i dodaje da on takvu računicu smatra pogrešnom.

'Lako je moguće da se s njom ponovi sindrom Bandića. On je uvijek pokazivao da može dobiti u Zagrebu, ali ne i na nacionalnoj razini. Iz činjenice da je ona objektivno jako dobro prošla u Zagrebu ne slijedi to da je automatski jak kandidat na nacionalnoj razini. To je moguće, ali nije nužno', smatra Puhovski.

Smatra da se tu olako preskače u zaključivanju.

'Nju se već sinoć tretiralo kao novi fokus okupljanja ljevice na nacionalnoj razini. To je zbrzano i pretjerano, jer iako je takav ishod moguć, na njemu treba puno raditi. Mislim da nju ne treba otpisati, ali daleko sam od toga da bih ju smatrao važnim igračem na nacionalnoj razini', zaključuje politički analitičar Žarko Puhovski.

  • +12
Stožer Anke Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Politička karijera Anke Mrak Taritaš počela je još u studenome 2003. godine kada odlazi iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za pročelnicu u Gradskom zavodu za planiranje razvoja Grada Zagreba i zaštitu okoliša, gdje radi do sredine 2005. godine.

Zagrebom je tada umjesto Milana Bandića, koji se nakon incidenta s policijom u alkoholiziranom stanju, upravljala Vlasta Pavić. Bandić u gradonačelničku fotelju ponovno sjeda nakon pobjede na lokalnim izborima u svibnju 2005. godine, a Mrak Taritaš se tog ljeta vraća u Ministarstvo.

U Vladi Zorana Milanovića u prosincu 2011. postaje zamjenica ministra gradiiteljstva, a u prosincu 2012. postaje ministrica.

I to slučajno. Naime, zbog odsluženja zatvorske kazne iz Vlade odlazi ministar gospodarstva Radimir Čačić a na njegovo mjesto dolazi Ivan Vrdoljak, dotad ministar graditeljstva. Na upražnjeno Vrdoljakovo mjesto dolazi Anka Mrak Taritaš.

Javnosti postaje poznata tek kao ministrica zbog projekta legalizacije bespravno izgrađenih kuća i sanacije Gunje nakon velike polave.

U pravi fokus javnosti ipak ulazi tek nakon svoje kandidature za gradonačelnicu Zagreba.

Rejting joj strelovito raste, ulazi na listu najpopularnijih političara, a spretnom kampanjom na društvenim mrežama postaje poznata i među ljudima koji inače ne prate pozorno politiku i političare.