bodež

Rusi su već dvaput upotrijebili hipersonično oružje za koje tvrde da mu NATO ne može ništa. Hoće li ono prelomiti rat?

22.03.2022 u 10:13

Bionic
Reading

Ruske snage u Ukrajini već neko vrijeme upotrebljavaju hipersonične rakete tipa Kinžal (Bodež). Može li ovo oružje odrediti ishod rata?

Prema podacima iz Moskve, Bodež je već dva puta upotrijebljen u ratu u Ukrajini: nakon što je u subotu (19. ožujka) uništio skladište raketa ukrajinske vojske, druga raketa u nedjelju je pogodila skladište goriva na jugu zemlje. Sada se vojni analitičari pitaju nije li ova hipersonična raketa prevaga koja će ruskoj strani donijeti pobjedu, piše DW.

No što je zapravo Kinžal? Radi se o oko osam metara dugačkoj raketi zrak-zemlja promjera jednog metra koja, prema navodima Moskve, postiže brzinu od 10 maha, što znači oko 12.350 kilmetara na sat. Pritom ova raketa može nositi do 480 kilograma konvencionalnog eksploziva ili nuklearne glave. Zapadni izvori sumnjaju da ruska raketa može postići ovakvu brzinu i govore o 'najviše' pet maha. Za usporedbu: raketa tipa Tomahawk kreće se brzinom od oko 900 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Neuhvatljiv za zapadne proturaketne sustave

Ono što obranu od Bodeža čini gotovo nemogućom činjenica je da se on ispaljuje na velikoj visini s borbenog zrakoplova MiG-35. Vlastiti raketni pogon uključuje tek na sigurnoj udaljenosti od zrakoplova s kojeg je ispaljen. Prvobitno je ova raketa dometa oko 2000 kilometara zamišljena za uništavanje vojne infrastrukture poput američkih vojnih aerodroma u Europi, ali i nosača aviona. Ruski predsjednik Vladimir Putin još je 2018. prilikom predstavljanja ove rakete rekao da je ona zbog svoje brzine 'neuhvatljiva' za zapadne proturaketne sustave.

U članicama NATO-a Bodež zaista izaziva zabrinutost. 'Hipersonične rakete zbog svoje brzine i mogućnosti upravljanja mogu proći kroz sve raketne sustave i drastično smanjuju mogućnost reakcije', stoji u jednom izvješću s Minhenske sigurnosne konferencije 2019. U međuvremenu i ostali vojni čimbenici rade na hipersoničnim raketama, kako SAD, tako i Kina. Prije svega se u zemljama NATO-a radi na sustavima za obranu od njih.

Prekretnica u Ukrajini

Američki ministar obrane Lloyd Austin ne smatra da će upotreba hipersoničnih raketa uvelike promijeniti tijek rata u Ukrajini. Slično procjenjuje i NATO u Bruxellesu. Smatra se da je ruska prevlast u zraku i bez Bodeža više nego uvjerljiva.