PRESUDA ZA HERCEG-BOSNU

Mostarski borci propituju daljnje djelovanje HDZ-a BiH

Bionic
Reading

Presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih danas se s nestrpljenjem iščekivala među bivšim vojnicima i zapovjednicima Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armije RBiH) u Mostaru, među svjedocima opsade istočnog dijela grada na Neretvi, izvještava dopisnik Agencije Anadolija (AA)

Prlić i ostali su, podsjetimo, osuđeni ukupno na 111 godina zatvora za 'udruženi zločinački poduhvat' u stvaranju takozvane Herceg-Bosne.

Borci Armije BiH iz Mostara danas su se okupili kako bi u sjedištu Jedinstvene organizacije boraca (JOB) u Mostaru pratili izravan prijenos izricanja presude bivšem vojnom i političkom vrhu 'Herceg-Bosne'. Kako su kazali dopisniku Anadolije, nisu zadovoljni izrečenim kaznama. Čak su jednim dijelom presuda i ogorčeni.

Ratni mostarski zapovjednik Semir Drljević Lovac kaže da nije zadovoljan presudama s obzirom na obim počinjenih zločina, opsadu i blokadu istočnog Mostara, etničko čišćenje Hercegovine te rušenje Starog mosta.

'S hrvatske strane i danas se plasira teza da su Bošnjaci, Muslimani, napali Hrvate u Mostaru, što je apsolutno neprihvatljivo. S druge strane, izrečene kazne su smiješno male za jad i djela koja su počinjena i ono što se događalo na prostoru tzv. Herceg-Bosne. Imamo slučaj da je pripadnik Armije BiH za neko šamaranje dobio 14 godina zatvora. To je žalosno u odnosu na ovo za što su ovi ljudi odgovorni, za koliko su smrti, stradanja, raseljavanja i etničkog čišćenja odgovorni', kazao je Drljević.

On ističe da predstavlja populaciju koja će se do smrti boriti za istinu.

'Mi ćemo umrijeti s onim što znamo i mislimo o onome što se dogodilo i kako smo doživjeli ratna stradanja. Ali je zanimljivo da su svi članovi udružene zločinačke grupe kadrovi HDZ-a i da su ciljevi politike HDZ-a danas isti kao i u vrijeme formiranja 'Herceg-Bosne' i opsade Mostara. Znači, isti su ciljevi i oko Mostara i oko Hercegovine', rekao je ratni mostarski zapovjednik Armije BiH Semir Drljević Lovac.

On kaže da se nakon ovakve presude treba postaviti pitanje o daljnjem djelovanju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) koja je sudjelovala u 'udruženom zločinačkom poduhvatu'.