NEPLANIRANO DUGI PREGOVORI

Most želi vladu s HDZ-om i SDP-om, makar i na dvije godine

22.11.2015 u 17:41

  • +13

Sastanak mostaša u hotelu Antunović

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Bionic
Reading

Most i dalje želi reformsku vladu s HDZ-om i SDP-om, izjavio je Božo Petrov nakon neformalnog sastanka Nacionalnog vijeća Mosta, izabranih zastupnika i pristaša, održanog danas u zagrebačkome hotelu Antunović. Na sastanku se raspravljalo o tri kruga pregovora po poglavljima koje su predstavnici Mosta ovaj tjedan održali s Domoljubnom koalicijom te onom Hrvatska raste. Također je bilo riječi i o nastavku pregovora, koji će početi sutra, a ranije je bilo predviđeno da će trajati do srijede

Božo Petrov istaknuo je nakon sastanka da bi pregovori mogli potrajati još tjedan dana, nakon čega će se održati konzultacije. Procjenjuje da bi sve moglo završiti za dva-tri tjedna, javlja HRT.

Petrov i dalje vjeruje da je zajednička reformska vlada SDP-a, HDZ-a i Mosta moguća te poručio da 'Hrvati ne smiju biti taoci nečijih pozicija'.

'Ako se svi slažemo oko toga što se treba napraviti, onda ja ne vidim u čemu je problem da zajednički napravimo reformsku vladu pa makar bila i s rokom trajanja od dvije godine', rekao je Petrov.

'Nadam se, ako na kraju HDZ i SDP pokažu da im je stalo do reforme, da će prihvatiti ideju koju smo im i ponudili, a to je da napravimo zajedničku vladu i da se konačno provedu prave reforme, jer za one stvarne i dubinske reforme treba dvotrećinska većina s obzirom na to da se mora mijenjati Ustav', istaknuo je Petrov.

Upitan tko bi u toj vladi davao premijera, Petrov je odgovorio kako bi volio da se oko toga usuglase sve tri stranke te da stručne osobe vode resore. Dodao je i kako iz HDZ-a i SDP-a o tom prijedlogu još nisu dobili nikakav dopis te je izrazio nadu da je 'to još uvijek aktualno'.

Prgometu sva sreća u osnivanju nove stranke

Kada je riječ o Dragi Prgometu, Petrov kaže da u Mostu imaju jedinstveno stajalište jer zajednički donose odluke. Poželio mu je sreću u osnivanju nove stranke.

'Gospodin Prgomet nije niti pozvan na sastanak, iz razloga što je samoinicijativno izigrao odluke i dogovore Nacionalnog vijeća čiji je on bio član, a tada nije smatrao ničim lošim, niti je osporavao legitimitet Nacionalnog vijeća Mosta u trenutku kada je on pristupao tom istom Nacionalnom vijeću Mosta. To što se odigralo jučer bilo je u njegovoj režiji', kazao je Petrov.

Podsjetimo, na sastanak je pozvano 40-ak predstavnika Mosta. Na ulazu u dvoranu zaštitar je propuštao samo one koji su bili na popisu, a na dnu tog popisa pisalo je da je zabranjen ulazak Dragi Prgometu.

Prgomet je u subotu preko društvene mreže najavio dolazak na sastanak Mosta i to na temelju poziva izabranih zastupnika. Stipe Petrina, na pitanje novinara, opovrgnuo je da je on jedan od zastupnika koji su pozvali Prgometa. Jučer je Petrina pak rekao kako smatra da s Prgometom treba razgovarati i čuti zašto se njima iza leđa sastao s premijerom Zoranom Milanovićem, no taj razgovor nije bio predviđen za danas.

Prgometa je Nacionalno vijeće Mosta isključilo s liste nakon što se sastao s premijerom Zoranom Milanovićem u stanu ministra obrane Ante Kotormanovića, bez znanja ostalih članova Mosta. I nakon isključenja Prgomet je izjavljivao da bi podupro Božu Petrova za premijera. Tvrdio je kako nije bilo riječ ni o kakvom tajnom sastanku, što je danas dodatno pojasnio u pismu upućenom mostašima.