dan uoči odluke vlade

Most prijeti demontažom Agrokora na komadiće, Todorić je gotov

Bionic
Reading

'Lex Agrokor' još uvijek se dorađuje iako je cilj vladajuće koalicije taj da zakon već sutra bude izglasan na sjednici Vlade

U Vladi su svjesni toga da je Agrokor u jako teškoj poziciji i trenutno traju finalna usuglašavanja između HDZ-a i Mosta te na relaciji između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva pravosuđa. Cilj je da se zakon predloži već na sutrašnjoj sjednici Vlade, a postoji mogućnost i sjednice Sabora za vikend kako bi zakon bio što prije donesen. Naime, cilj je da se zakon donese prije nego što se aktivira još zadužnica što dovodi do opasnosti da situacija izmakne kontroli te da zbog gospodarske važnosti Agrokora dođe do gospodarske krize u državi.

Tportalovi izvori kažu kako je stajalište Mosta gotovo ultimativno: Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna. U Mostu smatraju da Todorić nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora.

Bude li potrebno, doznajemo od izvora u Mostu, kako bi se pokrili dugovi, Todoriću će pod pitanje doći i privatna imovina.

Stajalište Mosta je i da bi se koncern Agrokor tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebao 'razmontirati', odnosno razdijeliti na niz tvrtki.

'Most smatra da je koncern potrebno rastaviti kako bi sve druge hrvatske tvrtke mogle biti konkurentne prilikom izlaska na tržište postojećih firmi u sastavu koncerna Agrokor', doznajemo neslužbeno iz vladajuće koalicije.

Jedan od naših sugovornika iz vrha vladajuće koalicije smatra da bi trenutačna loša situacija na koncu mogla donijeti dugoročnu dobrobit za ukupno hrvatsko gospodarstvo.

'Bez obzira na to koliko je trenutno situacija loša, imamo mogućnost za postavljanje zdravih temelja hrvatskog gospodarstva. Više jakih domaćih tvrtki, a ne jedan monstrum koji kontrolira stanje na tržištu. Prilika je to da se uspostavi drukčiji način upravljanja gospodarstvom i zdrava tržišna utakmica', kaže naš sugovornik.