OČEKUJE SE GUŽVA

Most s HDZ-om i SDP-om u Esplanadi, ne inzistiraju na mjestu premijera

07.12.2015 u 07:16

Bionic
Reading

Ono što se do prije dva dana činilo nemogućom misijom danas će se točno u podne dogoditi, za isti stol sjest će čelnici HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović. HRT javlja kako će se, zbog velikog broja pozvanih sudionika, sastanak održati u hotelu Esplanade. Dan uoči povijesnog sastanka niti jedna od tri strane nije se službeno oglašavala, a Most je putem Facebooka pozvao javnost na strpljenje kojeg je u dvije velike koalicije neslužbeno sve manje. U tom ozračju danas će se na Pantovčaku održati druga runda konzultacija, koja započinje već u 9 sati dolaskom delegacije Mosta, dok će se nastaviti poslijepodne

Gotovo mjesec dana od izbora Most je uspio u još jednom, osim što su u HDZ-u i SDP-u pristali na gotovo sve reforme koje su im stavili na stol, njihovi će čelnici sjesti i za zajednički stol u pokušaju izlaska iz trenutne pat pozicije. Najava iz Mosta da će tražiti mjesto premijera nije najbolje sjela dvjema velikim koalicijama, no današnja Slobodna Dalmacija prenosi izjavu Nikole Grmoje, glasnogovornika Mosta, koji je 'korigirao' saborskog zastupnika Mosta Lovrinovića. Grmoja tvrdi da premijersko mjesto nije ultimativni zahtjev, odnosno da su 'otvoreni za sve prijedloge'.

Ideju zajedničke reformske Vlade i Milanović i Karamarko zasad odlučno odbijaju, dok Petrov vjeruje u konsenzus. "Mi smo jasno rekli da želimo zajednički sastanak, želimo za istim stolom obje koalicije.Smatramo da se može otvoriti politički dijalog i da se može postići konsenzus", istaknuo je Petrov. "Mogu imati svoje mišljenje o tripartitnoj Vladi i tom nekakvom zajedništvu koje je za mene drveno željezo. Ipak ću doći jer želim čuti, pa neka me probaju uvjeriti da je to dobro. Mora se razgovarati, oko toga smo se složili", rekao je Karamarko. "Mi s njima nažalost ne možemo, među nama su razlike prevelike. Mislim na HDZ, HČSP...", kaže Milanović. Dok glavni igrači ovog postizbornog pokera danas šute, živo je na društvenim mrežama. Most se na Facebooku oštro obračunao s kritičarima Bože Petrova.


"Tristo tisuća glasača koji su svoj glas dali Mostu Bože Petrova omogućili su svom favoritu da konačno učini ono što ogromna većina građana bez obzira na svoje glasačke preferencije želi - da uhvati i HDZ i SDP za gušu i barem im utjera strah u kost. I kakva je reakcija javnosti na potpuno logične, promišljene i konačno legitimne pokušaje da Most kapitalizira svoju poziciju? Mješavina histerije, paranoje i nepatvorenog prezira. Zato, strpimo se i dajmo čovjeku priliku. "U međuvremenu ova je objava uklonjena. Ideju da MOSTpredloži premijera ne smatra dobrom Stipe Petrina koji je za HTV rekao da se moraju odlučiti - ili novi izbori ili odabir jedni strane. Petrina tvrdi da se politika Mosta kreira izvan stranke.

"Politika MOST-a kroji se izvan MOST-a, ne znam gdje to treba pitati Petrova i Grmoju. Petrov je jedna osoba dok traju jutarnji pregovori, nastane pauza, Božo se izgubi na dva-tri sata i vrati se kao sasvim drugi čovjek" Dok se pregovori dviju velikih koalicija s Mostom pretvaraju u pravu političku sapunicu, kombinira se i s drugim igračima. Dva je sata sinoć u središtu SDP-a proveo Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida koji tvrdi da neće podržati ni HDZ ni SDP.

"Ne znam zašto su nas zvali, vjerojatno jer nešto hoće. Nije bilo riječi o podršci, razgovarali smo o stanju u zemlji". Bilo kako bilo, sutra je na Pantovčaku nova runda konzultacija, no izvjesno je da su HDZ i SDP još uvijek daleko od 76 potpisa potrebnih za dobivanje mandata za sastav nove Vlade. Što nosi novi tjedan razgovora teško je predvijedti, no ako uskoro ne dođe do dogovora, Hrvatsku čekaju novi izbori.