NEOBIČNA IDEJA

Most bi da USKOK malo odmori od progona političara

  • Autor: HRT/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.07.2016 07:43
  • Objavljeno 22.07.2016 u 07:43
Robert Podolnjak u Otvorneom

Robert Podolnjak u Otvorneom

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Kakva će biti najdulja službena predizborna kampanja do sada? Zašto je USKOK odbacio prijavu protiv Bože Petrova? Možemo li očekivati nove afere uoči izbora? Analizirali su gosti večerašnje emisije Otvoreno: Peđa Grbin (SDP),Damir Jelić (HDZ), Robert Podolnjak (Most) i Dragan Vulin (HDSSB)

Most se nada da u predstojećem razdoblju neće biti novih kaznenih prijava. U ovom razdoblju USKOK ne bi trebao poduzimati radnje koje bi se mogle tumačiti da idu u korist neke političke opcije, rekao je Robert Podolnjak. Naravno, one kriminalne prijave koje nemaju veze s politikom su nešto drugo, ali onaj dio koji se odnosi na političare koji su aktivni u izbornoj promidžbi... bojim se da bi se prijave u tom smislu mogle koristiti negativno.

S Podolnjakom se nije složio Peđa Grbin. Neprihvatljivo je zauzimati stav da bi USKOK trebao zastati na mjesec dana i ne procesuirati političare. Ja sam za procesuiranje svakoga za koga postoji indicija da je počinio kazneno djelo u svakome trenutku. Ne može netko imati imunitet zato što se kandidirao na izborima, rekao je Grbin.

Što se tiče ispitivanja Zorana Milanovića u DORH-u, Grbin je kratko komentirao da je u Jutarnjem listu jasno rečeno da se radi o kaznenoj prijavi koja je odbačena i da tome nema što dodati.

Podolnjak se nada da će Most biti u puno snažnijoj poziciji nakon izbora i da će im broj mandata omogućiti bolju poziciju u pregovorima s puno kvalitetnijim jamstvima i sigurnošću da će program biti ostvaren. Spomenuo je da su potrebne i reforme političkog sustava za koje će se Most zalagati - poput veće participacije građana, reforma izbornog sustava, veća otvorenost političkih institucija, veća transparentnost, itd. Danas smo puno čvršći i homogeniji, kadrovski i stručno bolje ekipirani, kazao je Podolnjak. Most bi volio da nadolazećim izborima dobiju milijun glasova, a spremni su preuzeti i odgovornost kad je u pitanju mjesto premijera.

Grbin je naglasio da nakon svega u proteklih 6 mjeseci, SDP nije spreman pregovarati s Mostom.

HDZ će imati afirmativnu kampanju, rekao je Damir Jelić. Stranački program se razrađuje, a na njemu radi Ivana Maletić s mnoštvom stručnjaka, a mnogi od njih nisu članovi HDZ-a. Glavna tema stranačke kampanje bit će kako da što više ljudi postane zapošljivo i kako pojačati gospodarske procese. Na pitanje Mislava Togonala vraćaju li se disidenti u HDZ, Jelić je odgovorio da je prirodno da u najvećoj stranci postoje i najveća gibanja, ali nije želio govoriti o imenima dok još traju razgovori. Zasigurno ima za mnoge mjesta u HDZ-u, a za mnoge neće biti. Prva liga su nova lica HDZ-a pa čak i neki nestranački ljudi, ne nužno na listama, ali bit će i onih starih i stručnih unutar stranke, pojasnio je Jelić. Dodao je kako je HDZ-ov kandidat za mandatara novi predsjednik stranke Andrej Plenković.

HDSSB samostalno izlazi na izbore, a poljoprivreda je pritom najvažnija grana uz koju je njihov program vezan, ali ne i jedina, rekao je Dragan Vulin. Stranački kandidat za ministra poljoprivrede je dr. Željko Kraljičak, a upravo je poljoprivreda ključna za Slavoniju i Baranju. Vlada je izgubila podršku HDSSB-a kada je odbila šest amandmana na proračun za 2016.godinu. Slavonija i Baranja zaslužuje više i sve u njenu korist HDSSB neće uvjetovati foteljama. Jednako su udaljeni i od HDZ-a i od SDP-a, rekao je Vulin. Ako bude prilike, HDSSB će tražiti resor ministarstva poljoprivrede. Njihov program jedini nudi oporavak i razvoj Slavonije i Baranje, a dokazali su da imaju znanje kako to učiniti, kazao je Vulin.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!