NEOBIČNA IDEJA

Most bi da USKOK malo odmori od progona političara

22.07.2016 u 07:43

Bionic
Reading

Kakva će biti najdulja službena predizborna kampanja do sada? Zašto je USKOK odbacio prijavu protiv Bože Petrova? Možemo li očekivati nove afere uoči izbora? Analizirali su gosti večerašnje emisije Otvoreno: Peđa Grbin (SDP),Damir Jelić (HDZ), Robert Podolnjak (Most) i Dragan Vulin (HDSSB)

Most se nada da u predstojećem razdoblju neće biti novih kaznenih prijava. U ovom razdoblju USKOK ne bi trebao poduzimati radnje koje bi se mogle tumačiti da idu u korist neke političke opcije, rekao je Robert Podolnjak. Naravno, one kriminalne prijave koje nemaju veze s politikom su nešto drugo, ali onaj dio koji se odnosi na političare koji su aktivni u izbornoj promidžbi... bojim se da bi se prijave u tom smislu mogle koristiti negativno.

S Podolnjakom se nije složio Peđa Grbin. Neprihvatljivo je zauzimati stav da bi USKOK trebao zastati na mjesec dana i ne procesuirati političare. Ja sam za procesuiranje svakoga za koga postoji indicija da je počinio kazneno djelo u svakome trenutku. Ne može netko imati imunitet zato što se kandidirao na izborima, rekao je Grbin.

Što se tiče ispitivanja Zorana Milanovića u DORH-u, Grbin je kratko komentirao da je u Jutarnjem listu jasno rečeno da se radi o kaznenoj prijavi koja je odbačena i da tome nema što dodati.

Podolnjak se nada da će Most biti u puno snažnijoj poziciji nakon izbora i da će im broj mandata omogućiti bolju poziciju u pregovorima s puno kvalitetnijim jamstvima i sigurnošću da će program biti ostvaren. Spomenuo je da su potrebne i reforme političkog sustava za koje će se Most zalagati - poput veće participacije građana, reforma izbornog sustava, veća otvorenost političkih institucija, veća transparentnost, itd. Danas smo puno čvršći i homogeniji, kadrovski i stručno bolje ekipirani, kazao je Podolnjak. Most bi volio da nadolazećim izborima dobiju milijun glasova, a spremni su preuzeti i odgovornost kad je u pitanju mjesto premijera.

Grbin je naglasio da nakon svega u proteklih 6 mjeseci, SDP nije spreman pregovarati s Mostom.

HDZ će imati afirmativnu kampanju, rekao je Damir Jelić. Stranački program se razrađuje, a na njemu radi Ivana Maletić s mnoštvom stručnjaka, a mnogi od njih nisu članovi HDZ-a. Glavna tema stranačke kampanje bit će kako da što više ljudi postane zapošljivo i kako pojačati gospodarske procese. Na pitanje Mislava Togonala vraćaju li se disidenti u HDZ, Jelić je odgovorio da je prirodno da u najvećoj stranci postoje i najveća gibanja, ali nije želio govoriti o imenima dok još traju razgovori. Zasigurno ima za mnoge mjesta u HDZ-u, a za mnoge neće biti. Prva liga su nova lica HDZ-a pa čak i neki nestranački ljudi, ne nužno na listama, ali bit će i onih starih i stručnih unutar stranke, pojasnio je Jelić. Dodao je kako je HDZ-ov kandidat za mandatara novi predsjednik stranke Andrej Plenković.

HDSSB samostalno izlazi na izbore, a poljoprivreda je pritom najvažnija grana uz koju je njihov program vezan, ali ne i jedina, rekao je Dragan Vulin. Stranački kandidat za ministra poljoprivrede je dr. Željko Kraljičak, a upravo je poljoprivreda ključna za Slavoniju i Baranju. Vlada je izgubila podršku HDSSB-a kada je odbila šest amandmana na proračun za 2016.godinu. Slavonija i Baranja zaslužuje više i sve u njenu korist HDSSB neće uvjetovati foteljama. Jednako su udaljeni i od HDZ-a i od SDP-a, rekao je Vulin. Ako bude prilike, HDSSB će tražiti resor ministarstva poljoprivrede. Njihov program jedini nudi oporavak i razvoj Slavonije i Baranje, a dokazali su da imaju znanje kako to učiniti, kazao je Vulin.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje.