VLADLEN TATARSKI

Moskva uputila prosvjednu notu Kanadi zbog ubijenog ruskog blogera

08.04.2023 u 07:25

Bionic
Reading

Moskva je u petak uputila prosvjednu notu Kanadi nakon što je kanadski izaslanik pri UN-u opisao ubijenog ruskog blogera kao 'otrovnog propagandista' i širitelja mržnje, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova

Bob Rae, stalni predstavnik Kanade pri Ujedinjenim narodima, izjavio je to nakon što je poznati ruski vojni bloger Vladlen Tatarski poginuo prošle nedjelje u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u priopćenju da je snažno prosvjedovalo zbog Raeinih primjedbi, koje je opisuje kao 'još jednu manifestaciju rusofobije koja se raspiruje u Kanadi'.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua jedna je od najglasnijih pristaša Ukrajine. Rae je komentirao ubijenog blogera nakon što se ruska misija pri UN-u požalila da zapadni mediji i međunarodne organizacije nisu reagirale na smrt Tatarskog, kojega je opisala kao novinara.

'On nije bio 'novinar'. Bio je oštri propagandist, širitelj mržnje i dezinformacija s kriminalnim dosjeom. Ruski novinari su ili u egzilu ili u zatvoru', tvitao je Rae.

  • +7
Kafić u kojem je ubijen Vladlen Tatarski Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Tatarski, pristaša ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maxim Fomin, ubijen je u eksploziji u kafiću u kojemu je trebao govoriti o iskustvima ratnog izvjestitelja s bojišta u istočnoj Ukrajini.

Ruski istražitelji optužili su Darju Trepovu, 26-godišnju stanovnicu Sankt Peterburga, za terorizam zbog ubojstva Tatarskog. Rusko ministarstvo zdravstva priopćilo je da su u eksploziji ozlijeđene još 42 osobe.