bodež

Moskva se pohvalila: Tri puta smo ispalili hipersoničnu raketu Kinžal u Ukrajini, to je briljantno oružje

21.08.2022 u 13:03

Bionic
Reading

Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tijekom, kako ih Moskva naziva, "posebne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar obrane Sergej Šojgu.

Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tijekom, kako ih Moskva naziva, "posebne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar obrane Sergej Šojgu.

Rakete Kinžal dio su niza novog hipersoničnog oružja koje je predsjednik Vladimir Putin predstavio 2018. u ratobornom govoru u kojem je rekao da mogu pogoditi gotovo svaku točku na svijetu i izbjeći proturaketni štit koji je izgradio SAD.

Šojgu je, govoreći na državnoj televiziji, rekao da su se rakete pokazale učinkovitima u gađanju ciljeva visoke vrijednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neusporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete.

"Ispalili smo ih tri puta tijekom posebne vojne operacije", rekao je Šojgu u intervjuu emitiranom na državnoj televiziji Rosija 1.

"I tri puta je pokazala briljantne karakteristike".

Hipersonični projektili Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Rusija je prvi put upotrijebila sustav Kinžal u Ukrajini otprilike mjesec dana nakon što je poslala desetke tisuća vojnika na teritorij svog susjeda, gađajući veliko skladište oružja u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk.

Ovog je tjedna rusko ministarstvo obrane priopćilo da su tri ratna zrakoplova MiG-31E opremljena raketama Kinžal premještena u Kalinjingradsku regiju, rusku eksklavu na baltičkoj obali koja se nalazi između članica NATO-a i Europske unije Poljske i Litve.

Na Dan ruske mornarice potkraj prošlog mjeseca, Putin je najavio da će mornarica sljedećih mjeseci dobiti ono što je nazvao "strašnim" hipersoničnim krstarećim raketama Cirkon.

Projektili mogu putovati brzinom devet puta većom od brzine zvuka, nadmašujući protuzračnu obranu.