vojne vježbe moguće

Moskva odbija potvrditi informacije o sastanku Putina i Kim Jong-una

05.09.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Moskva je u utorak odbila potvrditi informacije iz Washingtona o održavanju skorog samita ruskoga predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, ali je spomenula mogućnost organiziranja zajedničkih vojnih vježbi

"Ne, ne možemo to potvrditi, nemamo što reći o toj temi", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući im na upite o tvrdnji Bijele kuće. U ponedjeljak je Washington izvijestio da tajni pregovori između dviju zemalja o kineskom slanju oružja Moskvi "aktivno" napreduju.

Po pisanju američkog lista New York Times, Kremlj od Sjeverne Koreje traži topničke granate i protutenkovske projektile, dok Kim traži naprednu tehnologiju za satelite i podmornice na nuklearni pogon, kao i pomoć u hrani. Washington smatra da bi takvi sporazumi o naoružanju "značili kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti", koje je sankcioniralo Sjevernu Koreju.

Američki su dužnosnici za New York Times rekli da će Kim kasnije tijekom rujna svojim oklopnim vlakom vjerojatno otputovati u Vladivostok gdje bi se trebao sastati s Vladimirom Putinom. Vladivostok će od 10. do 13. rujna biti domaćin Istočnoga gospodarskog foruma u čijem su radu prošle godine sudjelovali predstavnici 68 zemalja.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u ponedjeljak je u odvojenoj objavi kazao da dvije zemlje razgovaraju o mogućnosti održavanja zajedničkih vojnih vježbi. "Razgovaramo o tome sa svima, uključujući i Sjevernu Koreju. Zašto ne? Oni su naši susjedi", rekao je ministar novinarima, a prenosi TASS.