SASTANak OESS-A

Moskva: Neće biti susreta Lavrova i Blinkena u Sjevernoj Makedoniji

27.11.2023 u 20:16

Bionic
Reading

Moskva je u ponedjeljak objavila da se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik Antony Blinken neće susresti na sastanku OESS-a u Sjevernoj Makedoniji ovoga tjedna.

Lavrov je ranije rekao da će se u Skoplju pridružiti ministrima vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja uključuje Kanadu i Sjedinjene Države, ako mu Bugarska otvori svoj zračni prostor.

On je istaknuo i da su neke zapadne zemlje tražile sastanke s njim.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. rijetki su susreti uživo između ruskih ministara i ministara zapadnih zemalja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov kazao je da Washington nije zatražio sastanak, "neće ga zatražiti i neće biti sastanka", prenosi Tass.

Skup OESS-a, koji ima 57 članova, održava se 30. studenoga i 1. prosinca.

"Navodno je Bugarska obećala Makedoniji da će otvoriti svoj zračni prostor. Ako se to dogodi, mi ćemo biti tamo. Vidjet ćemo", rekao je Lavrov.

"Već postoji nekoliko zahtjeva za sastanke - uključujući i od zapadnih predstavnika", rekao je Lavrov, ne imenujući nijednu zemlju.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je ovoga mjeseca da susjedi Sjeverne Makedonije tek trebaju donijeti konačnu odluku o pravilima preleta ruske delegacije.

"Naravno, sastat ćemo se sa svima", rekao je Lavrov.

"Ako nam netko priđe, nikad ne bježimo i ne skrivamo se", dodao je.

Bugarski zračni prostor zatvoren je za ruske zrakoplove u sklopu sankcija Europske unije uvedenih zbog ruske invazije na Ukrajinu.