nakon 28 godina

MORH potvrdio: Legendarni MiG-21 Rudolfa Perešina danas dolazi u Hrvatsku

07.05.2019 u 08:33

Bionic
Reading

Avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin, ne želeći sudjelovati u agresiji JNA na Hrvatsku, preletio iz tadašnje Jugoslavije u Austriju, danas (u utorak) bi trebao biti vraćen u Hrvatsku

Kako je izvijestilo Ministarstvo obrane, legendarni će avion tijekom utorka biti transportiran u vojarnu 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu.

Priopćenje MORH-a donosimo u cijelosti:

'Borbeni avion MiG-21 kojim je junak Domovinskog rata hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, u utorak, 7. svibnja 2019. vraća se u Hrvatsku.

Nakon 28 godina, Perešinov avion MiG-21 oznake „26 112“ vraća se u Hrvatsku, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu.

Avion Rudolfa Perešina iz Austrije će biti transportiran u utorak, 7. svibnja u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

Dolaskom aviona legendarnog hrvatskog pilota nakon 28 godina u Hrvatsku, završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona, a ovaj događaj rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade.

  • +19
Ilustrativna galerija MiG-21 Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Također, tijekom vikenda u nedjelju, 12. svibnja avion Rudolfa Perešina bit će izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.'